2024: Stolk Brothers wint Tuinbouw Ondernemersprijs 2024
Oesterzwammerij wint Themaprijs ‘Circulair Ondernemen’
Stolk Brothers is de winnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2024. Broers David en Pieter Stolk zetten als vierde generatie krachtig in op continuïteit, vrijwel 100% biologische gewasbescherming en veenvrij telen. Oesterzwammerij wint de Themaprijs ‘Circulair Ondernemen’. Met hun nieuwe vorm van tuinbouw sluit het kringlopen en benut het blijvend stromen die anders als afval worden bestempeld. Marten van den Berg, directeur-generaal Agro bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en André Kuipers reikten de prijs vandaag uit.
Sterke voorloper in duurzaamheid
Stolk Brothers is een hypermoderne anthuriumkwekerij gevestigd in Bergschenhoek. Het is een familiebedrijf dat bijna 100 jaar bestaat en exclusieve anthuriums belevert in het topsegment. Volgens de jury toont Stolk Brothers lef door vroege implementatie van veenvrij uitleveren en heeft het bedrijf verschillende biologische toepassingen in de teelt geïmplementeerd. Door recente investeringen is de bedrijfsstructuur klaargemaakt voor aansluiting op collectieve duurzame warmte. Middels biodiversiteitsproeven rond de kas wordt nieuwe kennis ontwikkeld en de omgeving betrokken.
Nieuwe vorm tuinbouw in de randstad en op het platteland
De Oesterzwammerij is een circulaire kwekerij in Bloemendaal en teelt oesterzwammen - als alternatief voor vlees - op koffieprut. Volgens de jury laat de Oesterzwammerij zien dat het bij circulair om een transitie en een andere manier van denken gaat: een meerwaarde halen uit reststromen en deze weer als grondstof te gebruiken voor hogere waarde. Oesterzwammerij is een reproduceerbaar, en daarmee schaalbaar initiatief. Het bedrijf heeft een zeer brede blik en is bezig met de gehele keten, om zo samen nieuwe waarde te creëren. De Themaprijs is mede georganiseerd door Greenport Aalsmeer. Gido Oude Kotte, voorzitter greenport Aalsmeer, reikte de Themaprijs uit.
André Kuipers: ‘Tuinbouw is een inspiratiebron voor andere sectoren’
“De Aarde is als een ruimteschip; een geïsoleerd gegeven. Met een gesloten kringloop waarin grondstoffen hun waarde niet verliezen, en hernieuwbare energie wordt ingezet, spreek je van een circulair systeem dat onuitputbaar is. De tuinbouwsector maakt hier al enorme stappen in en zal als een van de eerste sectoren circulair zijn. Een inspiratiebron voor vele andere sectoren,” aldus André Kuipers, keynote speaker tijdens de uitreiking.
Marten van den Berg ging in gesprek met de vier genomineerden over enkele actuele thema’s die hen remmen om te versnellen: internationalisering, gewasmiddelen, CRIPS-Cas en circulair ondernemen.
Marten van den Berg, directeur-generaal Agro Min LNV: “De gaande transitie van het landelijk gebied vraagt ook binnen de tuinbouw om grote veranderingen. Maar de tuinbouw hoort thuis in Nederland en ik zet mij dan ook graag in om tuinbouwondernemers vlot te ondersteunen met een gedegen beleid om zo samen naar een duurzame en toekomstbestendige Nederlandse tuinbouwsector toe te werken.”
Innovatieplein Circulariteit
Voor en na de uitreiking konden bezoekers het Innovatieplein bezoeken. Daar kregen onder meer startups en scaleups de ruimte zich te presenteren. Zo waren er bedrijven die reststromen uit de tuinbouw verwerken tot muffins (Fabafull) en siroop (De Roze Bunker). Het bedrijf Lgem – ook aanwezig op het Innovatieplein – demonstreerde een installatie om algen te kweken.
Dank aan partners en sponsors
De bijeenkomst vond plaats in het tuinbouwgebied van Greenport Aalsmeer en werd mede mogelijk gemaakt door de eventsponsors: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Topsector T&U, Glastuinbouw Nederland, Plantion, Naktuinbouw, Royal Anthos, Rijk Zwaan, Bejo Zaden, Enza Zaden, Van Iperen, Bloemenbureau Holland en de Arendshoeve.
Stichting Tuinbouw Ondernemersprijs wordt ondersteund door de partners: Innovatiefonds Hagelunie/Interpolis, Rabobank, Royal FloraHolland, Flynth adviseurs en accountants, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. En dit jaar ook Greenport Aalsmeer, die de themaprijs mede-organiseerde.