Bestuurslid Bart Stengs: “De duurzaamheid- en energietransitie geeft de sector ook grote kansen”
“Er komt veel af op de ondernemers in de glastuinbouw”, aldus Bart Stengs, Sectormanager Glastuinbouw bij Interpolis en penningmeester bij de Tuinbouw Ondernemersprijs. “Gelukkig heeft deze sector veerkracht, vooral als er bij innovatie samengewerkt wordt. De Tuinbouw Ondernemersprijs vertelt het verhaal van onze sector. Maar om een topsector te blijven, zullen we steeds meer beroep moeten doen op die veerkracht.”
“Innovatie is belangrijk, maar we staan nu op het kantelpunt van een systeeminnovatie. Teeltsystemen veranderen drastisch. Met gevolgen voor de bedrijfsvoering de komende jaren. Want door klimaatverandering en de maatregelen rond duurzaamheid wijzigen onze omstandigheden en de license to produce. Dat betekent nóg meer samenwerken om de kas klimaatneutraal en emissieloos te laten worden. Met onderzoekscentra in fieldlabs zoals “de Kas als Energiebron”. Met elkaar innoveren buiten het eigen bedrijf, vanwege de aandacht die dit vergt en de risico’s die je loopt. Om dan tot nieuwe standaarden komen. Zoals bijvoorbeeld bij HortiQ, de mondiale standaard voor kasconstructies”
Grote kansen
“Dat geeft tegelijkertijd grote kansen”, zegt Bart optimistisch. “De glastuinbouw is met zijn gecontroleerde en beschermde teelt -bij uitstek- toegerust om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Collectief inzetten op groene digitalisering en verduurzaming, in een triple helix van ondernemers, overheid en onderzoekers. Denk aan samenwerkingen als het Warmte netwerk Westland. Een regionaal warmtenet waarmee die verschillende warmteclusters aan elkaar worden gekoppeld, zodat warmte onderling uitwisselbaar is.
Essentiele sector
“Als sector zijn we in staat om betekenis en waarde toe te voegen aan de maatschappij. We brengen hen met onze groene producten en diensten gezondheid en geluk. Kijk, Duitsland koos ooit voor de auto-industrie, wij voor de voedselproductie en -verwerking. En door als glastuinbouw flexibel in te spelen op de mogelijkheden van de energiemarkt, zijn we een belangrijke speler in de nationale energietransitie. Ook in de toekomst is een gezonde, duurzame en innovatieve tuinbouwsector essentieel voor de Nederlandse economie. Met haar kennis draagt zij ook in belangrijke mate bij aan de voedsel- en groenvoorziening van de grote steden in de wereld.”
Vernieuwde uitreiking
Bart heeft als bestuurslid ook meegeholpen met de nieuwe vorm van de Tuinbouw Ondernemersprijs, waar net na corona behoefte aan was. “Het was een zeer vernieuwende uitreiking waar innovatie in de sector centraal stond”, zegt Bart Stengs enthousiast over de Tuinbouw Ondernemersprijs 2023 bij Koppert Cress. “Wat een spetterende locatie, in het Westland. Goed georganiseerd, met de erkenning van de politiek door de aanwezigheid van de minister van LNV, en natuurlijk de topbedrijven die genomineerd waren.”
Succes laten zien
“Het mooie van werken bij Interpolis is dat we dagelijks de veerkracht van de tuinbouw zien”, zegt Bart trots. “Dit is met recht een topsector. En wat is een topsector zonder een topprijs? Precies, daarom vinden we vanuit Interpolis en het Innovatiefonds Hagelunie de Tuinbouw Ondernemersprijs ook zo’n prachtig middel om de successen van de sector te laten zien aan Nederland en de wereld.”