Bestuurslid Cor de Fijter: “Balans tussen ecologische en economische waarde is essentieel”
Wat is er nodig om als tuinbouwsector succesvol ondernemerschap toekomstbestendig te maken? Cor de Fijter, Sectorleider Tuinbouw bij Flynth en bestuurslid van de Tuinbouw Ondernemersprijs, heeft hierop een duidelijke visie: “Als tuinbouwondernemer is het zaak om voorbij je eigen product, processen, bedrijf én sector te kijken.”
Flynth adviseurs en accountants is al jaren partner van de Tuinbouw Ondernemersprijs. Cor vindt dat de Tuinbouw Ondernemersprijs zorgt voor meer zichtbaarheid van de sector en de keten. “Het laat zien welke ontwikkelingen er zijn én wat de tuinbouw betekent voor de samenleving. Ik ben trots dat Flynth hier als partner aan bijdraagt,” aldus Cor.
Transitie naar circulair ondernemen
“Innovaties in circulariteit en nieuwe verdienmodellen zijn essentieel om toekomstbestendig te ondernemen,” benadrukt Cor. “En de transitie naar circulair ondernemen gaat verder dan de duurzaamheid van individuele producten alleen. Circulair betekent dat je álle processen, materialen en producten binnen het bedrijf meeneemt. Vergeet daarbij niet de fysieke en sociale omgeving. Die omgeving is de reden waarom circulair ondernemen noodzakelijk wordt. Tegelijk kunnen tuinbouwbedrijven door deze omgeving maatschappelijke meerwaarde krijgen.”
Verdienvermogen en businessmodel
“Circulair ondernemen vraagt ook om een goed verdienvermogen,” vertelt Cor. “Maar het verdienvermogen hiervan berekenen, is complex. Veel waardevolle aspecten van circulair ondernemen zijn nog niet goed gekwantificeerd. Dat maakt het moeilijk om dit economisch te waarderen. Daarom is het belangrijk dat circulair ondernemen meer omvat dan economische voordelen. Het gaat ook om ecologische en sociale waarden, zoals werkplezier door biologische bestrijding, verbeterde productkwaliteit en landschapsherstel. Balans tussen ecologische en economische waarde is essentieel.” Tegelijkertijd is ook een kloppend businessmodel van belang. “Dit betekent dat producten en diensten, agrarische praktijk én toeleveranciers qua waarde op elkaar zijn afgestemd.”
Future-proof technology
“Er is alleen bestaansrecht voor de sector als we future-proof technology ontwikkelen, die bijdraagt aan circulaire tuinbouw. Vandaar ook dat dit de Themaprijs is,” gaat Cor verder. “In Greenport Noord-Holland Noord zie je steeds meer voorbeelden van zulke technologie. Drones en robots veranderen de manier waarop we onze gewassen telen. Technologie als Lidar wordt bijvoorbeeld ingezet om de gezondheid van bomen te monitoren en te optimaliseren, en draagt bij aan een nauwkeurig en duurzaam gebruik van hulpbronnen.”
Cruciale schakel
Greenport Noord-Holland Noord is volgens Cor een voorbeeldregio die laat zien hoe duurzaamheid, innovatie en samenwerking hand in hand gaan. “Deze regio is een cruciale schakel in de voedselvoorziening en de export van groenten en bloembollen,” stelt hij. “Greenport Noord-Holland Noord staat bekend om zijn inzet op energiezuinige teeltmethoden en het verlagen van de ecologische voetafdruk, mede door de samenwerking tussen ondernemers, kennisinstellingen en de overheid.”
Partijen bij elkaar brengen
“We staan pas aan het begin van onze duurzaamheidsreis,” besluit Cor. “De sector kan alleen succesvol innoveren als we samen een gedeelde visie ontwikkelen. Daar ligt ook de rol voor de Tuinbouw Ondernemersprijs. Het is een platform om deze verhalen te verzamelen, partijen bij elkaar te brengen en hun toekomstgerichte ondernemerschap te delen met de rest van de samenleving.”