Bestuurslid Inge Lardinois: “Elke keer zijn er weer zoveel mooie verhalen”
“Elke keer zijn er weer zoveel mooie verhalen”
“Bij elk bedrijfsbezoek dat ik mag doen vanuit de Tuinbouw Ondernemersprijs ben ik weer onder de indruk”, aldus Inge Lardinois, MT-lid van de directie van Plantaardige Agroketens en Voedselkwaliteit. “De nieuwe technieken, nieuwe teelten, nieuwe methoden, elke keer ben ik weer positief verrast door de innovatiekracht van de tuinbouwsector.”
Als MT-lid van PAV houdt Inge zich dagelijks bezig met verschillende dossiers in de tuinbouw, zoals bijvoorbeeld de energietransitie. Inmiddels is ze viereneenhalf jaar betrokken bij de Tuinbouw Ondernemersprijs. “Ik mocht het overnemen van mijn voorgangster”, legt ze uit. “Dat is hartstikke leuk en interessant. Voor corona maakte ik één prijsuitreiking mee, en degene na corona natuurlijk. En elke keer zijn er weer zoveel mooie verhalen!”
Supergoed georganiseerd
“De tuinbouw is een sector die echt wat kan laten zien”, gaat Inge verder. “De Tuinbouw Ondernemersprijs is een goede manier om de koplopers in het zonnetje te zetten. Afgelopen editie bij Koppert Cress was ook weer supergoed georganiseerd. Wat een mooi event, het liep echt op rolletjes! Ook leuk dat de minister nog langskwam. Wat een mooie en positieve manier om aandacht te creëren voor deze innovatieve sector.”
Verbindende factor
“Persoonlijk hoop ik vooral dat de Tuinbouw Ondernemersprijs en de themaprijs een inspiratie zijn voor andere ondernemers. We moeten met elkaar vooruitkijken, vooral ook naar de uitdagingen. En dan gezamenlijk met de kracht van innovatie die uitdagingen aanpakken, dat is het doel. Het is mooi als de Tuinbouw Ondernemersprijs daarin een verbindende factor en voorbeeldfunctie kan zijn, met de mooie bedrijven die altijd genomineerd worden.”
Kom maar op
Eén van die uitdagingen zijn uiteraard de klimaatambities, die ook door de maatschappij erg belangrijk gevonden worden. “Daar is deze sector zich echt wel van bewust”, aldus Inge. “Kijk maar, het is één van de weinige sectoren in Nederland die zelf ambities op tafel legt. Klimaatneutraal in 2040, daar is de sector uniek in Nederland. Maar dat is stap één, uiteindelijk gaat het er vooral om hoe je dat voor elkaar gaat krijgen.”
Samenwerken
“We moeten tegelijkertijd goed opletten hoe begaanbaar het pad blijft voor onze sector. We zijn niet de enige in Nederland die iets willen, en uiteindelijk zijn we maar een relatief klein land. Waterkwaliteit, gewasbescherming, het gebruik van zoet water, noem maar op. Dat zijn dingen waarin we binnen de sector goed moeten samenwerken, maar binnen Nederland ook met andere sectoren en facetten van de samenleving. Ook dat is deel van de uitdaging, hoe je dat met elkaar gaat aanpakken.”
Transitie als constante
“Uiteraard heb ik geen glazen bol”, zegt Inge. “Maar ik zie wel stippen op de horizon als het gaat om trends in de tuinbouw in Nederland. Klimaat, waterkwaliteit, dat soort zaken blijven heel belangrijk. Dat betekent dat je je als sector moet zien aan te passen.”
En zo blijkt maar weer, dat transitie de enige constante is in de tuinbouw. “Ja, je moet wel”, bevestigt Inge. “Transitie is essentieel. Ik heb genoeg vertrouwen in de veerkracht van deze sector om te geloven in een goede toekomst van tuinbouw in Nederland.”
Succesverhalen
“Het is mooi dat de Tuinbouw Ondernemersprijs daarin een mooie rol speelt”, besluit Inge. “Zij laat die veerkracht zien aan de hand van de succesverhalen van topondernemers. Zowel de grote prijs als de themaprijs zet een spotlight op belangrijke verhalen, innovatieve bedrijven en essentiële ontwikkelingen. Een prachtige manier om deze sector op de kaart te zetten.”