Ga direct naar de inhoud.

Sjaak van den Berg: “Voor een bollenkwekersgezin kunnen we best aardig communiceren met elkaar”

Boltha, een bollenkwekerij in Breezand, Noord-Holland, wordt gerund door de broers Sjaak, Thijs en Tim van den Berg. Op 220 hectare telen ze tulpenbollen, leliebollen en blauwe druifjes. Greenport Noord-Holland Noord droeg hen voor de Tuinbouw Ondernemersprijs voor. “We weten goed wat we wel en niet kunnen als bedrijf,” aldus Sjaak.

In 1914 verhuisde Arie van den Berg van Noordwijk naar de kop van Noord-Holland. “Er was ruimte en Anna Paulowna had een treinstation,” vertelt Sjaak. Arie’s zoon Jan breidde het bedrijf verder uit. In de jaren ’60 en ’70 ging de kwekerij door een moeilijke periode, totdat de vader van Sjaak, Thijs en Tim in 1979 met hulp van opa Sjaak de boel overnam en samen met hun moeder Boltha startte. In 2011 voegde Sjaak zich bij het bedrijf, gevolgd door zijn broers.

Communicatie

“Ons bedrijf is groot genoeg om drie gezinnen te onderhouden,” aldus Sjaak. “Maar we hebben elkaar ook nodig voor de taakverdeling.” Tim is teeltspecialist en verkoopt lelies, Thijs richt zich op procesverbetering en verduurzaming, en Sjaak beheert de bedrijfskundige zaken.

De broers werken nauw samen. “We proberen alles rustig te overzien,” zegt Sjaak. “Goede communicatie is daarbij essentieel. Voor een bollenkwekersgezin kunnen we best aardig praten met elkaar, maar we schakelen ook bewust externe begeleiding in om een paar keer per jaar zaken goed te bespreken.”

Slim werken

De mannen van Boltha kennen hun sterke en minder sterke punten. “We denken goed na over keuzes, zodat we niet alleen hard, maar vooral ook slim werken. Daarbij is ons team van vakspecialisten onmisbaar om al het werk ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen.”

Crisisbestendig

Boltha heeft ook tegenslagen gekend. Tijdens de coronacrisis kelderde de bollenprijs. “Maar de bloemenprijs was goed, dus haalden we massaal bloemen van het land en verkochten die. Dat was hard werken, maar succesvol,” aldus Sjaak.

In 2016 werd een productiepartner in Limburg getroffen door een overstroming. “Dat heeft ons allebei veel geld gekost, maar er is geen één keer een verwijt naar elkaar gemaakt. Het was echt overmacht,” vertelt Sjaak. “We zetten samen de schouders eronder. Dat vertrouwen in elkaar maakt ons sterker.” Die partner, Mans Weert BV, is nog steeds belangrijk voor Boltha.

Innovatie

Dankzij de visie van de broers en de technische vakkennis van hun team is Boltha een innovatief bedrijf. Ze investeren in oogstmachines, verpakkingsrobots en zelfs een onkruidwieder met laserkanon. Ook werken ze nauw samen met veredelaars.

“Onze ouders waren vanaf het begin betrokken bij de veredeling van nieuwe rassen tulpen, blauwe druifjes en lelies,” zegt Sjaak. “Dat vergde veel tijd, geld en inspanning, maar daar plukken we nu de vruchten van, met een actueel en uitgebreid assortiment.”

Een opvallend voorbeeld van hun innovaties is de LaserWeeder, waar we in een volgend artikel verder op ingaan. Deze innovatie is mede reden voor de nominatie voor de Tuinbouw Ondernemersprijs. “We zijn trots op deze nominatie, het is een hele eer,” aldus Sjaak. “Het helpt ons ook om ons verhaal te vertellen en in gesprek te gaan met de omgeving en de maatschappij.”