Ga direct naar de inhoud.

Boltha: “De nieuwe LaserWeeder trekt zeker veel bekijks!”

Bij bollenkweker Boltha in Breezand kun je terecht voor tulpenbollen, leliebollen, blauwe druiven en… zeer geavanceerde robots. Het bedrijf is genomineerd voor de Tuinbouw Ondernemersprijs vanwege hun innovatie en samenwerking. De LaserWeeder is daar het kenmerkende voorbeeld van.

Boltha teelt tulpenbollen, leliebollen en blauwe druifjes op 220 hectare en is gevestigd in de kop van Noord-Holland. In bepaalde periodes kun je daar een hele bijzondere machine over het land zien rijden. Met sensoren, AI en lasers. “We hebben sinds kort een LaserWeeder rondrijden op ons land”, aldus Sjaak van den Berg, die samen met zijn broers Tim en Thijs het bedrijf runt.

“Innovatie heeft er altijd ingezeten bij ons”, gaat Sjaak verder. “Vanaf het moment dat mijn ouders Boltha oprichten zijn we al betrokken bij de veredeling in ons hoofd gewassen, bijvoorbeeld. Tegenwoordig komt er bij innovaties echter een hoop complexe technologie kijken.”

Matrix

Als het gaat om innovaties, creëren de broers van Boltha een matrix. “Op de éne as zetten we urgentie neer. Wat moeten we aanpakken? Bijvoorbeeld het vergroenen van gewasbescherming en besparen op arbeidskosten. Op de andere as zetten we hoe leuk we iets vinden. Toevallig vinden we robots en dat soort techniek heel leuk.”

Laserweeder

“Thijs zag een LaserWeeder rondrijden op een video uit Amerika”, vertelt Sjaak. “Dus we hebben dat bedrijf een bericht gestuurd en gevraagd of ze eens lang wilden komen als ze Europa waren. Toen ze een bakkie kwamen doen, zei de oprichter dat zij het apparaat ook onze gewassen konden inleren. Dat is verduurzaming en arbeidsbesparing in één. En leuk!”

“Een vriend van me had net zijn baan opgezegd”, gaat Sjaak verder. “Dus ik vroeg hem om eens honderd uur te steken in het uitwerken van een businessplan voor die robot. Want wij kunnen hem zelf maar een paar weken per jaar gebruiken, dus dat zou niet rendabel zijn.”

“Uiteindelijk kregen we het verdienmodel en de financiering rond, dus in december hebben we hem besteld. We hebben hem ondergebracht in het nieuw opgerichte bedrijf Roboltics, waar die vriend van mij, Joop Bontje, nu ook aandeelhouder is. Vanuit dat bedrijf verhuren we de LaserWeeder aan andere bedrijven die hem nodig hebben als hij bij ons niet rijdt. Hij is nu in Spanje en ook al geboekt voor Oostenrijk. Toch mooi om te zien dat je als Noord-Hollandse bollenkweker op Europees niveau impact kan hebben op de verduurzaming van gewasbescherming!”

Zorgen voor personeel

Door slim samenwerkingen op te zoeken, is Boltha nu naast bollenkweker ook verhuurder van high tech robots. Op het gebied van arbeid zet het bedrijf nog veel meer stappen. “We hebben piekmomenten qua arbeid”, vertelt Sjaak. “Daar zijn seizoensarbeiders voor nodig. Mijn vrouw vond het belangrijk dat we daar goed voor zorgen, dus die is zich bezig gaan houden met goede huisvesting en het voldoen aan alle certificaten. Dat beviel onze seizoensmedewerkers zo goed, dat ze graag langer wilden werken. Dus hebben we bekende bedrijven benaderd of zij goede mensen nodig hadden voor en na onze eigen seizoenspiek. Dit waren bedrijven waarvan we wisten dat ze er qua normen en waarden hetzelfde instaan als wij.”

“Uit dit project is een volledig zelfstandig uitzendbureau ontstaan, Nijverveld, dat van mijn vrouw is. Door de juiste zorg en service te bieden, krijgen we ook goede mensen. Nijverveld heeft bijvoorbeeld twee Poolse koks die elke dag voor goed eten zorgen met lokale producten voor de uitzendkrachten. Het is belangrijk om de mensen die hard voor je werken de juiste aandacht te geven.”

Samen met de buurt

Aandacht geven, slim samenwerken en altijd op zoek naar verbetering, dat vat Boltha goed samen. “We willen dit verhaal ook graag vertellen”, besluit Sjaak. “Bij ons in de regio doen we dat bijvoorbeeld met een drive-thru tijdens Moederdag. Dat is ontstaan in coronatijd en hebben we behouden: op de fiets of met de auto over het bedrijf en een bloemetje kopen voor moeders. Zo laten wij het bedrijf weer zien.”

“Maar we hebben meer van zulke initiatieven. We houden een Open Dag, doen mee aan de lokale lichtjesroute in de winter en organiseren excursies op het bedrijf. Het is voor ons belangrijk de buurt bij onze onderneming te betrekken, en te laten zien wat we doen aan bedrijfsvoering, verduurzaming en producten. De nieuwe LaserWeeder trekt ook zeker weer veel bekijks!”