Ga direct naar de inhoud.

Boomkwekerij Ebben zoekt naar contrasten

“Als bomen te dicht op elkaar staan, verzwakken ze. Laat je er te lang een bamboestok naast staan, dan worden ze slap. De kroon moet op tijd worden uitgedund.” Toon Ebben beent heen en weer langs de lange boomstamtafel in de ontvangstruimte. Hij legt graag verbanden tussen het ambachtelijke kwekersvak en de manier waarop hij zijn bedrijf leidt.

Hij is alweer de vierde generatie die de dagelijkse leiding heeft van het meer dan 150 jaar oude familiebedrijf in Cuijk, waar teelttechniek en landschapsarchitectuur hand in hand gaan. Toon’s vader was tuinarchitect, zijn moeder was bezig met de vormgeving binnenshuis. De kinderen Ebben hebben de liefde voor natuur en vormgeving van hen meegekregen. Toon’s liefde ligt vooral bij de zakelijke en ontwerptechnische kant van de onderneming. Eén van zijn broers leidt eigen tuincentra.

Meerstammige bomen

Toon’s betovergrootvader begon als hovenier in een kloostertuin met het kweken van rozen en fruit. De familie ontwikkelde vervolgens een eigen sortiment, waarmee de tweede generatie al een goede reputatie opbouwde in binnen- en buitenland. Vandaag de dag is het bedrijf erg internationaal gericht. Boomkwekerij Ebben levert beplantingen voor dierentuinen, kasteeltuinen, paleizen, ziekenhuizen, scholen, gemeenten en begraafplaatsen, maar ook voor particuliere opdrachtgevers en architecten. Het bedrijf ondersteunt en adviseert vormgevers en tuin- en landschapsarchitecten.

De laatste decennia heeft Ebben zich verder ontwikkeld in een breed en diep sortiment, waarbij natuurlijk gevormde meerstammige bomen een echte specialiteit zijn geworden. Plannen en vooruit denken is daarbij enorm belangrijk, omdat de bomen minimaal tien jaar op de kwekerij staan voordat ze hun weg naar de klant vinden. Sommige bomen zijn zelfs meer dan honderd jaar oud. Het bedrijf kweekt bomen met een uniek karakter die bijdragen aan biodiversiteit en identiteit van woon-, werk- en leefomgeving.

Goed luisteren

De combinatie van kweken en kennis over landschapsarchitectuur maakt het 450 hectare grote bedrijf uniek. In een zoektocht naar het juiste sortiment werkt de boomkwekerij nauw samen met een breed spectrum aan architecten. “Wij zoeken naar contrasten tussen het strakke, zakelijke van gebouwen en juist het grillige en onvoorspelbare van de natuur er omheen”, legt Toon uit. “Niet alleen een gebouw moet je ontwerpen, maar ook de omgeving waar het in staat.”

Zorg voor natuur

Door de jaren is niet alleen het sortiment breder geworden, maar heeft zich binnen het bedrijf ook een cultuursomslag voltrokken. De zorg voor de natuur, de biodiversiteit, is volledig in de bedrijfsvoering opgenomen. Het eindproduct zorgt al voor biodiversiteit, maar de weg daarheen ook.

Ebben maakt deel uit van het Praktijknetwerk Duurzame Aanpak van ziektes en plagen. Tussen de lange rijen bomen zijn bijvoorbeeld bloemenranden aangelegd, waar natuurlijke vijanden van ziekten en plagen zich goed kunnen ontwikkelen. Dat is niet alleen goed voor de bomen, maar ook voor een gezonde leefomgeving in de regio. Het complete sortiment valt inmiddels onder Milieukeur.

Inspireren

Met zoveel kennis van ontwerpen in huis zoekt Ebben naar verbindingen met veel doelgroepen. Voorbeelden daarvan zijn de boeken die het bedrijf maakt om mensen te inspireren en met hen de liefde en schoonheid voor de natuur te delen. Ook ontwikkelde het bedrijf de TreeEbb, een online tool om de juiste beplanting bij locatie en klimaat te vinden.

Bijzonder is het Inspyrium, een groene, duurzame locatie met daktuinen op het bedrijfsterrein, waarmee Ebben (toekomstige) professionals uit de groenbranche naar zich toe haalt. Er is ruimte voor het houden van evenementen, congressen, beurzen en workshops. “We zien het als een kans om mensen te inspireren met onze producten. Wij staan open voor veel vormen van samenwerking”, legt Toon uit. “De deur staat open.

Sociale, maatschappelijke projecten die verbindingen leggen, vinden we belangrijk. Zo zijn we ook actief betrokken bij bijvoorbeeld boomplantdagen.

Diep wortelen

“Ik hou van wind’, vervolgt hij. “Zie, al dat gevallen blad is weggewaaid. Het ziet er weer schoon uit. Wat is er mooier dan de wisseling van seizoenen? Ik hou van die verandering van kleuren.” Dat kleurenpallet ziet hij ook binnen het bedrijf. De afstanden tussen de medewerkers zijn klein, waardoor het lukt om snel te schakelen.

 “We zijn diep geworteld”, legt Toon uit. “We hebben een lange geschiedenis, zo oud als onze bomen, en zijn ook heel organisch gegroeid. Ik heb vertrouwen in de toekomst. Natuurlijk bekijk ik het ondernemen met een zakelijke blik, maar het liefste breng ik mensen in beweging”, glimlacht hij. Het winnen van de Tuinbouw Ondernemersprijs vindt hij een kroon op het werk van al zijn medewerkers. “Waar we nu staan, dat hebben we samen bereikt.”