CE-Line: “Zelfs in Canada werden we aangesproken op onze nominatie”
CE-Line heeft een oplossing ontwikkeld om nutriënten die door het irrigatiesysteem van de kas gaan nauwkeurig te meten. Een soort laboratorium voor in de kas. “Je kunt regelmatig kwalitatief goede data uit je water halen, zonder dat je monsters naar een lab hoeft te sturen”, aldus directeur Simon Meijer. “Daarmee kun je als teler veel sneller bijsturen.”
In 2022 brengt CE-Line als zelfstandig bedrijf het ‘plug-and-play laboratium’ op de markt. “Dat is ook het moment dat ik erbij kwam”, aldus Simon. “CE-Line is ontstaan uit een innovatie voor de melkveehouders, waarbij de melk getest werd voordat het in de melktank terecht komt. Vanwege de opkomst van recirculatie van water in de tuinbouw werd er met interesse vanuit tuinbouw Nederland naar het systeem gekeken. Onze engineers hebben het toen omgebouwd om de flow van nutriënten in de kas te analyseren.”
20.000 volt
Wat het systeem doet, is een sample nemen van het water voordat het de kas in gaat, en ook weer als het afgevangen is. “Dat komt rechtstreeks in een buisje van nog geen halve haar breed”, zegt Simon. “Daar knallen we 20.000 volt doorheen, waardoor de ionen van de nutriënten naar de plus of min pool schieten. Elk molecuul heeft een andere grootte en komt dus op een ander tijdstip aan. Wij weten welke nutriënt welke snelheid heeft, en dus kunnen we zo tellen welke nutriënten er aanwezig zijn in het water. Waar de moleculen van nutriënten overlap hebben qua grootte, kunnen we met toegepaste scheikunde deze scheiden van elkaar in aankomsttijd.”
Milliseconde
Dit vernuftige systeem behelst dus scheikunde, maar ook hardware en software. “Alle elektronica in de kast moet realtime, en hetzelfde geldt voor de software. Een milliseconde verschil of vertraging zorgt al voor een verkeerde analyse”, legt Simon uit. “Nu we deze engineering geautomatiseerd hebben in ons systeem, kunnen we het ook door ontwikkelen. En je ziet dat daar het afgelopen jaar heel veel interesse voor is ontstaan.”
Evangelie prediken
De marktgang was erg spannend voor CE-Line. “De eerste paar apparaten vlogen over de toonbank naar telers die meteen zagen wat de toegevoegde waarde was”, aldus Simon. “Gitzels is daar een voorbeeld van. Daarna moesten we het verhaal gaan uitleggen aan de rest van de wereld, via beurzen en bezoeken wereldwijd. Dan ben je echt het evangelie aan het prediken.”
Inmiddels is CE-Line wereldwijd operationeel, van Singapore tot LA, van New York tot Noorwegen. “Als telers zien wat het systeem doet, vallen ze soms stijl achterover. Een ervaren teeltspecialist vertelde me dat hij de CE-Line het liefst twintig jaar eerder had gehad, dat had een hoop grijze haren gescheeld. Dan weet je dat je iets goeds in handen hebt. We krijgen nu wekelijks aanvragen, en ook onderzoeksinstituten als de WUR en Delphy zijn ermee aan de slag.”
Tijdzones
Ook voor het team betekende marktgang een grote verandering. “Ik ben echt trots op dit team”, aldus Simon. “We moesten van een club engineers die zich volledig gefocust hadden op de R&D van dit systeem veranderen in een internationaal opererend productiebedrijf. Dat heeft het team enthousiast opgepakt, en ze zijn heel betrokken. Mee naar beurzen, en ook op gekke tijden online zijn om klanten in andere tijdzones te helpen met de implementatie of operatie van het CE-Line systeem. Echt mooi om te zien.”
CE-Line is genomineerd voor de Themaprijs ‘Future-proof technologies’. “Het is leuk om te laten zien waar we mee bezig zijn via dit podium”, besluit Simon. “Zelfs in Canada werden we aangesproken op onze nominatie, mooi om zo je verhaal te kunnen vertellen!”