Circular Plastics: “We willen impact op de footprint creëren met een closed loop van plastic recycling”
Ondernemerschap is kansen zien en benutten. Circular Plastics is ontstaan uit zulk ondernemerschap. In de sierteelt is plastic een veelgebruikt materiaal, en vanuit zijn rol bij bloemenverwerkingsbedrijf Fresco Flowers zag Jaap Buis de kans om van de plastic stroom in de bloemenveiling een closed loop te maken. “Eén van de dingen die we doen bij Circular Plastics is van het flexible plastic op de bloemenveiling hard plastic producten maken”, aldus Jaap, die met Circular Plastics genomineerd is voor de Themaprijs Circulair Ondernemen.
Jaap is al 25 jaar actief in de bloemen en planten. Via de ICT-afdeling en import van Royal FloraHolland kwam hij terecht bij Fresco Flowers, die zorgt voor kwaliteitscontrole en verwerking van rozen uit Kenia. “Fresco controleert de aantallen en de kwaliteit”, legt Jaap uit. “Dat gaat om 400 miljoen rozen per jaar, die allemaal in plastic hoes omgepakt en vervoerd worden.”
Kartonnen handtas
Voor een kerstbeurs in Frankfurt ontwikkelde Jaap op een gegeven moment speciale kartonnen verpakkingen die opvallen, zoals een handtas waar rozen in konden, de Eco Flowerbag. “Die verpakkingen waren heel populair”, zegt hij. “Omdat we vanuit Fresco al met recyclingbedrijf Kras werkten, wist ik dat daar al die dozen uit Kenia heen gingen. Zo kwam ik er achter dat plastic reststromen altijd naar China gingen om verwerkt te worden, maar dit niet meer mocht. We raakten in gesprek over de plastic afvalstromen en manieren om dat recyclen.”
Consortium
Uit die gesprekken tussen ketenpartijen is het consortium Circular Plastics ontstaan. Sinds de oprichting in 2018 zijn steeds meer ketenpartijen aangesloten. Naast Kras en Fresco zijn dat inmiddels Paardekooper, Euro Rijn, Palletcentrale en Corplex. “We zijn in alle facetten op zoek naar duurzame verpakkingen”, aldus Jaap. “En dat doen we door te zoeken naar de closed loop. Dus wel gebruik van plastic, maar omdat we het plastic in het systeem houden, is er geen afval. Alles wordt hergebruikt.”
Klapkrat
Eén van de meest opvallende en revolutionaire producten van Circular Plastics is de Eco Flowerbox/FECT. Nu bestaat de klapkrat als concept al langer, maar de Eco Flowerbox/FECT van Circular Plastics is speciaal ontwikkeld voor het vervoer van bloemen op Deense karren. “We hebben de klapkrat exact de maat gegeven van een Deense kar, en gezorgd dat bloemen er veilig in vervoerd kunnen worden.”
Closed loop
“De closed loop werkt als volgt: we kanaliseren de plastic stromen op de bloemenveiling naar de recycling. Daar wordt flexible plastic omgezet in plastic korrel. Hiervan worden weer klapkratten gemaakt. Maar daar houdt het niet op. De klapkrat kan vervolgens door exporteurs ingezet worden om bloemen in te vervoeren. Waar normaal gesproken eenmalig karton wordt gebruikt, met een hoge CO2-impact, kan een exporteur nu onze klapkratten gebruiken. Die gaan vijf tot zeven jaar mee en blijven circuleren tussen bloemenveiling, exporteur en eindklant.”
Door efficiënt design van de klapkrat kunnen er elf op een Deense kar met bloemen. “De bloemist heeft hierdoor geen kartonnen afval meer”, aldus Jaap. “De klapkrat klap je in, wat weer scheelt in de opslag. En deze geeft de bloemist weer aan de transporteur mee. Zo recycle je plastic en voorkom je kartonnen afval.”
Goedkoper
Een gemiddelde exporteur verbruikt 100.000 tot 300.000 dozen per jaar. De klapkrat kan dus enorm veel impact hebben op de sierteelt. “Het huren van de Eco Flowerbox/FECT op vaste routes is goedkoper, maar goede prijsbepaling is nog wel iets waar we naar aan het zoeken zijn. De gebruiker bespaart in ieder geval in opslag- en transportkosten, en in de aanschaf van kartonnen dozen.”
Impact
Vanuit de praktijk van het ondernemen een kans zien en flink investeren in deze kans, dat is wat Circular Plastics doet. “Wet- en regelgeving gaat het verbruik van plastic en karton steeds meer beperken, dus er moet een nieuwe standaard op de markt komen”, aldus Jaap. “Door daarbij gebruik te maken van circulaire principes ben je tegelijkertijd veel duurzamer en ook veel efficiënter in gebruik van grondstoffen en transport. We zoeken naar manieren om echt impact te maken op de footprint van bedrijven in de sierteelt. Dit is echt vanuit de markt ontwikkeld en daar liggen altijd de beste kansen.”
Jaap Buis vertelt in een volgend verhaal: “Een meermalig systeem invoeren in je bedrijfsproces vraagt om vertrouwen”