Ga direct naar de inhoud.

Juryvoorzitter themaprijs Herold Dongelmans: “Circulariteit is belangrijk, maar hoe gaan we onze doelen realiseren als sector?”

Dit jaar gaat de themaprijs over Circulair Ondernemen. Herold Dongelmans is projectmanager bij onze regiopartner dit jaar: Greenport Aalsmeer. Omdat hij met vele initiatieven rondom Circulariteit bekend is, jureert hij niet. Wél begeleidde hij de vier juryleden, die een grote expertise inzake circulariteit hebben, bij de jurering. Over een ding zijn allevijf de circulariteit-experts het eens: circulariteit mag wel eens geherdefinieerd worden. Hoogste tijd dus om ze de komende weken eens stevig aan de tand te voelen over die abstracte term 'circulariteit'. 

Herold Dongelmans: “Er vallen heel veel ideeën, innovaties, technieken, processen en concepten onder de term circulariteit, van heel groot en baanbrekend tot heel klein en praktisch. Maar bij alles wat onder circulariteit valt, is er constant één sleutelvraag: hoe gaan we dit praktisch op kwekerij niveau en sectorbreed implementeren?”

Het lastige van circulair ondernemen is dat je het enerzijds heel praktisch moet maken, maar het anderzijds altijd plaatsvindt binnen de context van het bedrijf en zelfs van de sector. “Als teler kun je bijvoorbeeld je plastic potjes vervangen door biologisch afbreekbare potten”, legt Herold uit. “Maar dat heeft ook consequenties voor teeltmethoden. Een plant is geen machine, maar besluit zelf om wel of niet te groeien. Als je omstandigheden aanpast, past de plant zich ook aan.”

“Daarnaast heb je vervolgens te maken met de inkoopafdeling, de verpakkingsafdeling, leveranciers en afnemers. Dus één aspect in je productieproces meer circulair maken, heeft binnen de context van het bedrijf en de sector soms grote gevolgen.”

Meetbaar maken

“Waar ik op hoop, is dat elk bedrijf uiteindelijk vrij makkelijk een circulaire scorekaart kan maken”, gaat Herold verder. “Bekijk per bedrijf wat je kunt verduurzamen, waar je grondstoffen vandaan komen en hoe de afvalstromen lopen. En dan niet alleen in de productie, maar ook op kantoor. Dat maakt het veel meer behapbaar.”

Herold kijkt niet alleen naar individuele bedrijven, maar ook naar de sector als geheel, en naar de sector binnen de maatschappij. “Als we circulariteit praktisch meetbaar kunnen maken, bijvoorbeeld door een Life Cycle Analysis, zoals de FloriPEFCR, dan kunnen we aantonen welke processen en producten de minste milieu-impact hebben. Zo breng je in kaart waar we staan als sector gebaseerd op feiten, en kunnen we met elkaar een praktische en realistische strategie opstellen waar iedereen zich mee verbonden voelt.”

Het verhaal vertellen

“Door de circulariteit van de tuinbouwbedrijven in kaart te brengen, kun je als sector een veel sterker verhaal vertellen. Je toont aan hoeveel progressie je boekt op het gebied van circulariteit en duurzaamheid. Dat er grote stappen gemaakt worden is binnen de tuinbouw vaak zichtbaar, maar we moeten het ook buiten onze eigen sector vertellen.”

Realiseren

Herold is bij Greenport Aalsmeer bezig met circulariteit in de praktijk, en zijn rol als voorzitter in de jury van de themaprijs ligt in dat verlengde. “Ik ga overigens niet mee beoordelen”, geeft Herold aan. “Dat zou niet eerlijk zijn ten opzichte van mijn contacten binnen de Greenport. Maar ik vind het wel belangrijk om via deze Themaprijs en de genomineerden als sector door te pakken op het gebied van circulariteit.”

“Laat de mogelijkheden zien, laten we elkaar mobiliseren, en laten we zaken gaan realiseren. Er is heel veel mogelijk, dat moeten we laten zien en vervolgens ook realiseren. Als individuele bedrijven, maar juist ook als sector.”