David en Pieter Stolk: “Het belangrijkste is dat de plant vitaal blijft”
Stolk Brothers in Bergschenhoek is altijd een pionier geweest op het gebied van duurzaam ondernemen. Dertig jaar geleden begon de anthuriumkwekerij al met biologische gewasbescherming, ver voordat de regelgeving of markt daar om vroeg. “Onze vader werd ziek van chemische gewasbescherming”, aldus Pieter, die samen met broer David Stolk de kwekerij als vierde generatie runt. “Daarom werd biologische gewasbescherming een essentieel onderdeel van ons teeltproces.”
Het investeren en innoveren in vooruitstrevende duurzame teeltprocessen bleef niet alleen bij de biologische gewasbescherming. Stolk Brothers is ook als één van de eerste gerenommeerde telers volledig overgegaan op veenvrij substraat. Twintig verschillende rassen anthurium worden op kokos gekweekt. “We hadden al in een vrij vroeg stadium door dat veen uiteindelijk zou verdwijnen uit de tuinbouw”, aldus Pieter.
Veenvrije proeven
“Twaalf jaar geleden hebben we het veengehalte in onze substraatmix al verlaagd. Zes jaar geleden zijn we proeven gaan doen om volledig veenvrij te telen. De teelt van anthurium is relatief lang, dus zulke proeven zijn niet zomaar gedaan. Ik denk dat we twee jaar geleden de mix en het teeltproces hadden gevonden om dezelfde kwaliteit anthurium te telen op veenvrij substraat.”
Geen kwaliteitsverschil
Toen Stolk Brothers eenmaal de juiste mix te pakken had, schreeuwden ze dat niet van de daken. Integendeel. “We zijn omgegaan zonder iets te zeggen tegen onze afnemers”, aldus Pieter. “Toen op een gegeven moment de vraag kwam of we al planten hadden die op veenvrij substraat waren geteeld, konden we vertellen dat ze dat al een tijdje kregen. Dat bewees voor ons dat er echt geen kwaliteitsverschil was.”
Foutmarges
Telen op een andere substraatmix vraagt een hoop van telers. “We hebben aanpassingen moeten doen in de nutriënten”, legt Pieter uit. “Daarin gebruiken we steeds meer bio-stimulanten. Het geven van water was vooral een leerproces. Veen is vrij vergevingsgezind als je teveel of te weinig water geeft, in het nieuwe substraat zijn de foutmarges kleiner. Het belangrijkste is dat de plant vitaal blijft, en we hebben net zolang getest tot we dat voor elkaar hadden met een rendabel teeltproces.”
Detailniveau
Het veenvrij telen is inmiddels een absoluut paradepaardje van Stolk Brothers en zeker één van de redenen dat ze zijn aangedragen voor de Tuinbouw Ondernemersprijs. Maar ook het totaalplaatje klopt. “We denken graag over alles goed na”, aldus Pieter. “We leveren veel verschillende anthuriums aan een topsegment van de markt, dan moet het totaalplaatje kloppen. Of het nu gaat om de productontwikkeling of de teeltprocessen, we willen het tot op detailniveau goed doen.”
Verbondenheid
Dat levert een duurzame kwekerij op, waar vakmanschap, relaties en innovatie hoogtij vieren, maar die ook midden in de samenleving staat. “We zijn in 1997 verhuisd vanuit het dorp naar de buitengebieden”, geeft Pieter aan. “Maar we zijn uiteraard nog steeds verbonden met Bergschenhoek. We werken graag samen met mensen uit de omgeving en bieden ook werkgelegenheid aan mensen die wat lastiger aan een baan komen.”
“Inmiddels zijn we ook een aangesloten bij een project om de biodiversiteit rondom de kassen te vergroten. Ook met onze directe omgeving is verbondenheid belangrijk. Dat is een wisselwerking, we maken bijvoorbeeld gebruik van restwarmte uit de Rotterdamse industrie om onze kassen te verwarmen.”
Platte organisatie
Stolk Brothers is een echt familiebedrijf. “We zijn nog relatief jonge telers, maar continuïteit heeft wel onze focus”, aldus Pieter. “Het bedrijf is inmiddels wel groot gegroeid, dus het ondernemen is steeds complexer. We hanteren een vrij platte organisatie, maar halen er ook expertise bij om ons te helpen. Met elkaar zorgen we voor een zo duurzaam mogelijk teelt van topkwaliteit anthurium.”