Ga direct naar de inhoud.

Elstgeest Postplanten: “Er is vraag bij consumenten van groene planten naar circulaire concepten”

Al 75 jaar teelt Elstgeest Potplanten, met name Dieffenbachia. Rob Wubben is operationeel directeur bij het bedrijf en blij verrast met de nominatie voor de Themaprijs Circulair Ondernemen. “We zijn altijd bezig met verduurzamen”, aldus Rob. “Dus dit is een mooie waardering voor ons werk.”

Elstgeest Potplanten teelt ruim twintig soorten Dieffenbachia in vijf potmaten. “We hebben graag een zo breed mogelijk assortiment”, vertelt Rob. “Dan kunnen we onze klanten optimaal bedienen. Alle producten hebben ook een eigen consumentenlabel, zoals Purify Green voor de Dieffenbachia. Dat zorgt voor herkenbaarheid en tegelijkertijd een nette manier om informatie over te brengen op de consument.”

Daghandel

Naast Dieffenbachia teelt Elstgeest Potplanten ook hangplanten onder het label Hang on Green en Ludisia, een aardorchidee. Die laatste gaat onder het label Earth Orchids het bedrijf uit. “We doen vooral directe verkoop via Floriday”, legt Rob uit. “Daar komt vraag en aanbod bij elkaar. Onze afnemers zitten in heel Europa, met name tuincentra en grootwinkelbedrijf. Het is altijd daghandel, en wij kunnen van een paar stuks tot grote aantallen beleveren. Dat vraagt dus nogal wat service van onze kant.”

Logistieke service

“Op het bedrijf verwerken we de producten al tot winkelniveau. Dat betekent dat we er een track&trace label op plakken en het logistieke proces zo veel mogelijk vereenvoudigen. Die extra service betekent dat we met een relatief grote groep collega’s werken. Daar zijn we dan ook erg zuinig op, want we hebben goede mensen lopen.”

Cultuur

“Goed personeel, daar moet je goed voor zorgen”, aldus Rob. “Zij zijn de ruggengraat van het bedrijf. We bieden bijvoorbeeld extra opleidingen aan. We voldoen ook aan allerlei certificaten op personeelsgebied. En dat is niet zomaar voor het papiertje, dat leven we ook echt na en daar worden we op gecontroleerd. Goed voor je personeel zorgen zit in onze cultuur, anders kun je geen bedrijf runnen.”

DNA

Elstgeest Potplanten probeert in alle processen zo duurzaam mogelijk te telen. “Circulariteit zit in ons DNA”, legt Rob uit. “De potten die we gebruiken zijn vrijwel geheel uit gerecycled materiaal en ook weer te recyclen. We scheiden onze afvalstromen op zo’n manier, dat recycling makkelijker is. En ook bijvoorbeeld irrigatie doen we in een gesloten systeem.”

Volop ontwikkeling

Wat wel uitdagend blijft, is het energievraagstuk. “We onderzoeken allerlei mogelijkheden, maar we zitten in een gebied zonder veel andere tuinbouwbedrijven. Het is dus niet mogelijk om een aardwarmteput te slaan. Op dat vlak zijn we dus nog volop in ontwikkeling op het duurzaamheidsgebied, net als in het verminderen van het veen in het substraat en de inzet van biologische gewasbescherming.”

Zelfde kwaliteit

“Verduurzamen vraagt om investeringen, waarbij we niet willen inboeten aan kwaliteit”, legt Rob uit. “Het is constant puzzelen, zoals bijvoorbeeld in het sturen van het klimaat en de andere nutriëntenmix die nodig is als je veenvrij gaat telen. Je merkt wel dat de visie op de sector verandert en dat vraagt om anders denken als teler.”

Gezond verdienmodel

Rob ziet volop kansen voor zijn groene planten. “We hebben een gezond verdienmodel”, aldus Rob. “Er zijn nog veel mogelijkheden in de huidige markt. Jaren geleden zaten groene planten in de moeilijke hoek, maar ruim voor corona ging de trend al omhoog. En nu zie je dat vooral jongeren, maar eigenlijk alle huishoudens en ook werkgevers, de groene plant omarmen voor in huis of op kantoor. Het geeft beleving, en het zorgt voor een gezond klimaat. Dus de vraag zal blijven.”

Herbestellingen

De directe aanleiding voor de nominatie van Elstgeest Potplanten is de introductie van het label “Natural Gift”. Daarmee is het bedrijf in november 2023 op de markt gekomen. “We hebben een plasticvrij concept op de markt gebracht met een biologisch afbreekbare pot en een kartonnen tray, zonder hoes en met een label van duurzaam stone paper op een bamboe steker. Natural Gift is onze eigen visie, die we als pilot hebben uitgezet. Sinds januari wordt het label echt opgepakt en zien we ook herhaalbestellingen, dat is het meest interessant. Er is duidelijk vraag bij de consument naar dit soort circulaire concepten.”

Kleine stapjes

Over Natural Gift en het circulair telen van Elstgeest Potplanten komen we in een volgend artikel terug. Wel heeft Rob nog een tip voor ondernemers die ook meer circulair willen gaan telen. “Soms zijn kleine stapjes al voldoende”, zegt hij. “Kijk in je eigen bedrijfsproces, wat je daar al doet. Vaak is een kleine ingreep al genoeg om een afvalstroom te reduceren of te hergebruiken. Dat maakt circulair ondernemen zo interessant.”