Ga direct naar de inhoud.

Jaap Buis: “Een meermalig systeem invoeren in je bedrijfsproces vraagt om vertrouwen”

Het volledig recyclen van doorgaans eenmalig gebruikte materialen, dat is het doel van Circular Plastics. Ze willen daarmee een grote impact op de footprint van verpakkings- en transportkosten maken. Voor hun Eco Flowerbox/FECT, die speciaal is ontwikkeld voor het vervoer van bloemen op Deense karren, is Circular Plastics genomineerd voor de Themaprijs Circulair Ondernemen. “Dit is een hele eer voor het werk dat we aan het doen zijn”, aldus Jaap Buis.

“Het doel is het creëren van een closed loop van plastic stromen”, gaat Jaap verder. “Plastic is namelijk heel duurzaam als we het constant hergebruiken binnen de keten. Daarvoor is het belangrijk om anders om te gaan met plastic, bijvoorbeeld door het retourneren goed te regelen bij leveranciers en detailhandel, maar ook in bijvoorbeeld de bouw.”

Soft plastic

Vanuit zijn rol bij bloemenverwerkingsbedrijf Fresco Flowers zag Jaap bij Royal FloraHolland Aalsmeer grote  stromen plastic en karton voorbij komen. “Het idee voor Circular Plastics ontstond doordat we met recyclingbedrijf Kras om de tafel zaten”, vertelt Jaap. “Zo kwamen we er achter dat soft plastic, zoals bloemenhoezen, niet meer naar China verscheept kon worden om verwerkt te worden. Dat zijn we dus zelf gaan doen.”

Klapkrat

Van het ingezamelde plastic op de bloemenveiling maakt het consortium achter Circular Plastics plastic granulair. Hiervan worden weer nieuwe, duurzame producten ontwikkeld. “Zoals de klapkrat voor de Deense kar”, aldus Jaap. “Hierin kan tot 20 kilo aan bloemen veilig getransporteerd worden tot aan de bloemist. Die klapt de kratten in en geeft ze weer retour. Zo vervang je eenmalige kartonnen dozen met een grote milieu-impact voor een krat die vijf tot zeven jaar meegaat. Dan maak je impact op de footprint van de keten.”

Circulaire innovatie

Een andere kringloop die Circular Plastics gecreëerd heeft, is met de verwerking van plastic bloemenhoezen tot nieuwe bloemenhoezen en labels. “In een fabriek in Volendam hebben we een machine die oude bloemenhoezen tot korrels verwerkt en die korrels weer tot nieuwe bloemenhoezen”, vertelt Jaap. “Het voordeel is dat we bij Fresco Flowers alles gelijk in de praktijk kunnen uittesten. Het is echt circulaire innovatie met de voeten in de klei.”

Transparant

“Op dat vlak hebben we nog wel uitdagingen”, gaat hij verder. “Gerecyclede hoezen zijn iets minder transparant. Daaraan herken je gerecycled plastic, omdat het in het proces onmogelijk is om weer volledig schoon plastic te krijgen. Dat moet je dus uitleggen, net als het feit dat het plastic iets duurder is.”

Plastic pallets

Wet- en regelgeving gaat steeds meer druk leggen op bedrijven om hun inkoop van grondstoffen en verwerking van reststromen zo circulair mogelijk te maken. “Bedrijven die lid worden van Circular Plastic helpen we met hun duurzaamheidsbeleid”, aldus Jaap. “Dat is niet alleen tuinbouw, maar ook daarbuiten. Zo zijn we nu bijvoorbeeld bezig om in de bouw herbruikbare plastic pallets te implementeren bij Xella. Zij gebruiken een miljoen pallets per jaar, daarvan zijn er nu 380.000 gemaakt van gerecycled plastic.”

Meermalig systeem

De uitdaging voor Circular Plastics zit hem vooral in de implementatie van hun herbruikbare producten, zoals de klapkrat Eco Flowerbox/FECT en de pallet. “Een meermalig systeem invoeren in je bedrijf vraagt om vertrouwen”, aldus Jaap. “De processen in de ketens zijn gebaseerd op eenmalig kartonnen dozen of houten pallets voor transport. Dat omzetten naar duurzame meermalig te gebruiken producten vereist een verandering in je processen en vertrouwen dat je dezelfde kwaliteit kunt blijven leveren naar je eindgebruiker. Met Circular Plastics laten we zien dat dit prima kan en vaak zelfs efficiënter is.”

Academy

In de toekomst ziet Jaap nog meer hergebruik binnen de sectoren waar Circular Plastics actief is. “Plastic is een ideale grondstof om een closed loop mee te maken, en wij hebben met de aangesloten bedrijven geïnvesteerd om dat mogelijk te maken. De volgende stap voor ons is de Academy, waarbij we studenten van de TU Delft koppelen aan bedrijven om samen in een aantal sprints de in- en uitstroom van grondstoffen en reststromen te verduurzamen.”

Samen met aangesloten bedrijven zorgen voor een transitie van grondstoffenverspilling naar een closed loop, dat is waar Circular Plastics voor gaat en ook waarom ze genomineerd zijn voor de themaprijs Circulariteit. “We zijn supertrots op de nominatie”, aldus Jaap. “We zijn constant bezig om te onderzoeken waar we effectief een impact op de footprint kunnen maken voor bedrijven, zonder in te boeten aan kwaliteit of rendabiliteit. De nominatie geeft aan dat we op de goede weg zijn.”

In een volgend verhaal vertelt Jaap Buis van Circular Plastics: “We willen impact op de footprint creëren met een closed loop van plastic recycling”