Ga direct naar de inhoud.

Jurylid Aizo Wiebenga: “Digitale technologie helpt om de grote uitdagingen op te lossen”

Waar moet een Future Proof Technology in de tuinbouw aan voldoen? Dat is de vraag die wij de juryleden van de Themaprijs van de Tuinbouw Ondernemersprijs voorlegden. Deze keer: Aizo Wiebenga.

Aizo Wiebenga werkt 19 jaar bij Microsoft, na gestudeerd te hebben in Enschede en houdt zich daar vooral bezig met de uitdagingen rondom energietransitie en duurzaamheid. Als geboren Fries heeft hij een hart voor de landbouwsector en ziet de uitdagingen die we hebben in Nederland, maar ook zeker wereldwijd.

“Ons datacenter in Middenmeer staat midden tussen de kassen”, legt Aizo de dwarsverbanden tussen Microsoft en de tuinbouw uit. “Daar lopen een aantal gezamenlijke innovatie projecten zoals op energie. Zowel Microsoft als de tuinbouw willen naar duurzame energie”, legt Aizo uit.

“In beide sectoren doet men fundamenteel onderzoek naar nieuwe en vernieuwbare energiebronnen, en we zien positieve ontwikkelingen op dat vlak. Bijvoorbeeld in waterstof.” Daarnaast wordt samengewerkt op duurzaamheidsvraagstukken zoals schoon water.

Digitalisering in de Tuinbouw

In bredere zin zien we in de kassen dat digitalisering en innovaties op het gebied van data en AI worden gebruikt om arbeid te verlichten, te werken aan een operationele optimalisaties, bereiken van net-zero doelstellingen en duurzaam, AI gedreven bedrijven te laten groeien al veelvuldig toegepast; maar ook in de volle grond zie je dit steeds meer.

Microsoft werkt met veel partijen in de Food & Agri sector samen om data-standaardisering te stimuleren en AI-toepassingen oplossingen te ontsluiten voor bedrijven en op die manier samen zorgen voor een ecologische en economische bijdrage aan inclusieve en gezonde voedselzekerheid.”

Functionele rol AI

Aizo is enthousiast over zijn functie als jurylid voor de Themaprijs ‘Future Proof Technologies’. “Ik zal vooral vanuit een wereldwijde  tech-kant kijken naar de genomineerden. Welk probleem lossen zij op, en hoe uniek is die oplossing? Is het ook op te schalen en versnelt het de al lopende processen in de sector? Tot slot wordt het echt interessant wanneer oplossingen ook bijdragen aan de grotere uitdagingen die er zijn, op het gebied van arbeid, gewasbescherming, watervoorziening of energie in Nederland, maar ook zeker daarbuiten. Er zijn nog grote groepen mensen zijn die geen toegang hebben tot kwalitatief goed eten.”

“Ik ben zelf erg benieuwd hoe de komende jaren AI een grotere functionele rol gaat spelen in de tuinbouw”, besluit Aizo. “Machine learning en generatieve AI nemen een enorme vlucht nu, dus ik hoop inzendingen terug te zien waarin dat succesvol wordt toegepast om onderzoeken te versnellen. Bijvoorbeeld voor het uit faseren van chemische gewasbeschermingsmiddelen en het kunnen telen op plaatsen die door klimaatverandering lastig zijn of worden.”

“Uiteindelijk gaat het er om dat we digitale technologie inzetten om samen de uitdagingen op te lossen voor mensen en organisaties om gezond voedsel gaan produceren op een duurzame wijze in de buurt van waar mensen het ook consumeren. Ik zie hier voor de professionele tuinbouwsector in Nederland een uitgelezen kans.”