Jurylid Edmund Timm: “Tuinbouwsector als voorbeeld, nationaal en internationaal”
De jury van de Tuinbouw Ondernemersprijs bestaat vooral uit mensen die hun sporen hebben verdiend in de tuinbouw. Die de ins- en outs kennen, weten hoe de paden lopen en al heel veel bedrijven van binnen hebben gezien. Edmund Timm is de uitzondering, als je drie weken in een boomkwekerij op zestienjarige leeftijd niet meetelt. Hij werkt sinds 2022 bij MPS als Manager Commercie Marketing & Communicatie. En dat geeft hem een unieke kijk op de sector.
Edmund heeft een achtergrond in standaardisatie en certificering, maar dan in andere sectoren. “In de tuinbouw zie ik meteen al een bepaald patroon”, vertelt Edmund. ‘Dat basis certificaten een ’license to operate’ zijn ben ik wel gewend. Maar ik hoor van veel kwekers dat ook als ze allerlei aanvullende certificaten hebben, ze daar vaak niet een extra vergoeding voor krijgen terwijl retail en handelaren vaak deze certificaten eisen. Dat is apart, want ze leveren wel extra inspanning en hun planten of bloemen zijn aantoonbaar milieu vriendelijker, duurzamer en/of socialer gekweekt.”
State of the art bloemen
“Wat ik in de korte tijd in deze sector gezien heb, is dat veel ondernemers verschrikkelijk goed bezig zijn”, gaat Edmund verder. ”Het zijn voorlopers in Nederland op het gebied van de energietransitie en verduurzaming. Hier worden op een state of the art wijze sierteeltproducten geteeld. En ook op sociaal gebied zijn veel ondernemers goed bezig. Omdat ze dat willen, niet omdat het moet voor een certificaat. Als je ziet hoeveel ondernemers in de tuinbouw betrokken zijn bij hun regio en lokale initiatieven, daar mag je trots op zijn.”
Een wegwijzer
Edmund is trots dat hij jurylid van de Tuinbouw Ondernemersprijs mag zijn. “De Tuinbouw Ondernemersprijs is een wegwijzer”, zegt Edmund. “De prijs geeft richting aan relevante ontwikkelingen voor de toekomst in onze sector. Ik word enthousiast om te zien hoe de ondernemers uit onze sector door de Coronacrisis zijn gekomen en hoe ze nu hun schouders er weer onder zetten om de uitdagingen van de energiecrisis om te zetten in kansen en dus versneld in te zetten op de energietransitie. Met de nominaties, de verhalen en de prijs inspireer je collega ondernemers en breng je positief nieuws over de sector naar buiten. Het maakt innovatie, sociaal ondernemerschap en verduurzaming bereikbaar, want als de genomineerde ondernemers het kunnen, waarom dan niet alle ondernemers?”
Het verschil maken
“Wat mij het eerste jaar het meest verrast heeft in de sector, is hoe actief de tuinbouw al bezig is om duurzaam te telen”, besluit Edmund. ‘Als buitenstaander krijg je dat nauwelijks mee. Als je ziet met hoeveel we al bezig zijn, bijvoorbeeld verlagen chemische bestrijdingsmiddelen, plantgezondheid, verlagen fossiele brandstoffen, recycling, en ga zo maar door. Met transparantie en meetbare, gevalideerde data kunnen we het laten zien hoe we het verschil maken. Ik zie de ambitie om in 2030 nog steeds koploper te zijn wereldwijd, een zendingsland waaruit kennis, expertise en technologie de hele wereld over gaat. Maar andere landen versnellen, dus zullen we elkaar moeten blijven inspireren en stimuleren. Dat is waar de Tuinbouw Ondernemersprijs voor staat.”