Ga direct naar de inhoud.

Koen Kreling: “Innovatie op het gebied van energie- en arbeidsbesparing is noodzaak”

Kreling Chrysanten in Bruchem levert aan zo’n 10.000 supermarkten per week minimaal één emmertje chrysanten. Dat doen ze gezamenlijk met vijf productiebedrijven, waarbij Koen, zijn broer Arné, zwager Henry, vader Jan en oom Gijbert allemaal hun eigen bedrijf runnen binnen de familiecoöperatie. Ze staan daarbij bekend om hun innovatiekracht. “Innoveren is het leukste aan ondernemer zijn”, aldus Koen.

Innoveren is deels een hobby, deels een noodzaak. “We zijn goed in het drukken van de kostprijs”, aldus Koen. “Dat doen we met behulp van verduurzaming en automatisering, en dat zullen we blijven doen. Ook in de toekomst moet de kostprijs van onze chrysanten naar beneden, dus met innovatie besparen op energie en arbeid is nodig.”

Oogstrobot

Eén van de innovaties waar Kreling Chrysanten al lang mee bezig is, is een oogstrobot voor chrysanten. “Als wij iets in ons hoofd hebben, dan gaan we er voor”, legt Koen uit. “We hebben twee jaar gewerkt aan een oogstrobot, maar dat bleek teveel productie te kosten. Dus hebben we die robot aan de kant geschoven. Als ondernemer moet je ook weten wanneer je de stekker eruit moet trekken.”

Telen op tafels

Tegenslag is altijd tijdelijk, zo straalt het bedrijf uit de Bommelerwaard uit. “We zijn een test gestart met 1500 m2 aan chrysantenteelt op tafels. Dat had veel potentie. Inmiddels telen we op 3000 m2 succesvol chrysanten op tafels, waarbij in de toekomst de tafels in vier fases automatisch door de kas heen kunnen gaan. Zo kunnen we voor elke fase een optimaal klimaat instellen. En aan het einde gaan de tafels naar de oogstrobot. Dus in plaats van de oogstrobot naar de bloemen te brengen, komen de bloemen naar de robot, en daarin zien we wel potentie.”

Met het teeltsysteem op tafels bespaart Kreling Chrysanten zo’n dertig procent aan energie, gaat de productie met minimaal vijftien procent omhoog en wordt er veertig procent aan arbeidskosten bespaart. “Het is trial en error, maar als je dan ziet dat het hufter proof is, maakt je dat trots”, aldus Koen. We hopen dit systeem in de toekomst in het groot uit te kunnen rollen op nieuwe locaties.

Open kaart

Inmiddels loopt er bij de WUR ook een proef met het systeem dat Kreling Chrysanten heeft ontwikkeld. “Vroeger was ik terughoudend in het delen van informatie”, vertelt Koen. “Maar uiteindelijk willen we in Nederland chrysanten kunnen blijven telen. Dan zal dat duurzamer, efficiënter en goedkoper moeten. Dat kan alleen als we informatie delen met elkaar, ook met andere chrysantentelers.”

Knoprobot

Binnenkort deelt Kreling Chrysanten nog een nieuwe innovatie. “We hebben nu een prototype knoprobot, dat de middelste knop uit de chrysant haalt. Dat is arbeidsintensief, maar ook lastig te automatiseren. Het verwijderen van de knop moet in een vroeg stadium, als alle knoppen nog klein en groen zijn. We hangen meerdere robots aan een frame dat over het gewas gaat, en met sensortechnologie en zelflerende AI lukt het ons nu om dit snel en efficiënt te doen bij veel verschillende rassen. Als de robot de markt op gaat, houden we een open dag en is iedereen welkom om te kijken.”

De enorme innovatiedrang in combinatie met de vele verschillende samenwerkingsverbanden maakt van Kreling Chrysanten een bijzonder bedrijf. Ze werken ook nauw samen aan innovatie met een genomineerde voor de Themaprijs van dit jaar, TTA-ISO (ISO Horti Innovators). “Op ons nieuwe hypermoderne stekbewortelingsbedrijf staan wel 42 stekrobots van TTA-ISO”, vertelt Koen. “En we hebben sinds kort ook één van de eerste pluggenrobots. Op al onze bedrijven kun je wel een machine vinden van TTA-ISO, dat is ook een gigantisch mooi bedrijf. Heel leuk om nu beide genomineerd te zijn binnen een eigen categorie!”

Lees hier meer over het familiebedrijf van de Krelings