Ga direct naar de inhoud.

Kreling Chrysanten: “Als bedrijf willen we open en transparant zijn”

Kreling Chrysanten uit Bruchem is een coöperatie van vijf leden met in totaal 10 productielocaties. “Mijn broer Arné, onze zwager Henry, onze vader Jan, onze oom Gijbert en ik hebben allen onze bedrijven samengevoegd in één Coöperatie,” aldus Koen Kreling. Het is een op en top familiebedrijf, waar elke innovatie in de chrysantenteelt uitgeprobeerd wordt.

“Ze zeggen wel eens dat je met je familie moet wandelen, niet handelen”, zegt Koen lachend. “Maar wij denken met deze aandeelhoudersconstructie en vijf losse productiebedrijven toch een toekomstbestendige bedrijfsvorm gevonden te hebben. Iedereen runt zijn eigen bedrijf, zoals ik Diamond Flowers. Maar het verkoopplatform valt onder één naam.”

Stekbeworteling

Naast de productiebedrijven heeft Kreling Chrysanten ook nog een hypermodern stekbewortelingsbedrijf in de Bommelerwaard. Daarvan is zij voor de helft eigenaar, de andere vijftig procent is in handen van Deliflor uit Maasdijk. “Deliflor Hoogveld komt voort uit een stekbewortelingsbedrijf dat mijn vader Jan al had”, aldus Koen. “Het is een hypermoderne drielaags bewortelingskas waarmee we flink energie besparen, volautomatisch telen en een intelligente gevel hebben waarmee we duurzaam kunnen koelen of verwarmen.”

10.000 winkels per week

“Zo’n 10.000 supermarkten in heel Europa hebben iedere week minimaal een emmertje met onze bloemen staan”, aldus Koen. “Onze kracht zit hem dan ook in de massaproductie, waarbij we heel goed zijn geworden in het drukken van de kostprijs.”

“We kijken bijvoorbeeld naar soorten die sneller te telen zijn en meer stelen per vierkante meter opleveren, maar we zijn ook als een van de eerste over gegaan op full LED-belichting drie jaar geleden. Ook ligt onze focus op automatisering, om arbeid te kunnen besparen. Energie en arbeid hebben de grootste impact op de kostprijs, dus op die vlakken innoveren we graag.”

Biodiversiteit

Het familiebedrijf denkt graag in mogelijkheden. “We hebben bijvoorbeeld een groenstrook om de kas heen gemaakt”, vertelt Koen. “Dat is goed voor de lokale biodiversiteit, maar het zorgt er ook voor dat de beestjes die je niet in de kas wilt, vlak voor de kas terecht kunnen in die strook. In theorie is het dus een groene buffer tegen invlieg in de kas.”

Open en transparant

Verduurzaming is iets dat Kreling Chrysanten graag met andere ondernemers en de omgeving doet. “Met mijn zwager Henry en andere omliggende kwekers zijn we bezig met een smart grid in de Bommelerwaard, waarbij we met meerdere telers het energienet aan elkaar knopen. Ook doen we mee met een CO2-netwerk, en is mijn vader betrokken geweest bij de aanleg van het tuinbouwriool in de regio om gezamenlijk water te kunnen zuiveren. Onze groenafvalstromen gaan naar een Groenrecycling in de omgeving, die er groencompost van maken, die wij weer toe kunnen passen in onze teelt.

“Als bedrijf willen we ook meer open en transparant zijn”, gaat Koen verder. “Dat is belangrijk om mensen naast je te krijgen. De meeste mensen weten niet wat er speelt in onze kassen. Bijvoorbeeld dat we als tuinbouw de landelijke afhankelijkheid van wind- en zonne-energie mogelijk maken door op windstille en zonloze dagen stroom aan het net te leveren. Daarom spelen we graag open kaart naar de buitenwereld.”

Nominatie

Het bedrijf is genomineerd voor de Tuinbouw Ondernemersprijs door Glastuinbouwpact Bommelerwaard en Tielerwaard. “We hadden niet verwacht dat we genomineerd zouden worden”, geeft Koen aan. “Er zijn zoveel mooie bedrijven in onze sector. Wij doen eigenlijk gewoon wat we leuk vinden, en dat gaat ons best aardig af. Nu we genomineerd zijn, willen we natuurlijk winnen ook!”

Lees hier meer over de innovatiekracht van cooperatie Kreling Chrysanten