Martin Maasland: “Ons doel is elk jaar met minimaal één baanbrekende innovatie te komen”
TTA-ISO is genomineerd voor de Themaprijs ‘Future-proof technologies’. Dat hebben ze te danken aan de nieuwe entrobot, die gebruikmaakt van high tech robotica, vision en AI. “Wat geautomatiseerd kan worden in de teelt, zal geautomatiseerd worden”, aldus CEO Martin Maasland. “Daarin zullen robotica, vision en AI een steeds prominentere rol gaan spelen, zonder ooit de mens volledig te vervangen.”
TTA-ISO, vestiging Gameren, is begonnen als groothandel in printers, faxen, printpapier en dergelijke. “Op zeker moment werd de toenmalige eigenaar benaderd met het idee om chrysanten geautomatiseerd en gerobotiseerd te planten”, aldus Martin. “Hij zag er wel wat in en zo werd in 2002 ISO in Gameren opgericht. Daar werd de machine gebouwd en doorontwikkeld. Inmiddels heeft zo ongeveer elke chrysantenteler één of meer van deze pootrobots in bedrijf.
Lef
De eerste chrysantenpootmachine is in een kleine loods gebouwd. “Ze zijn met twee à drie man gaan sleutelen tot ze een machine hadden die werkte”, vertelt Martin. “Daarmee toonden ze lef. Uiteindelijk zijn er meer dan 100 van verkocht. Toen de markt verzadigd dreigde te raken, gingen ze op zoek naar andere ideeën.”
Plugrobot
“Bij ISO keken ze naar andere arbeidsintensieve werkzaamheden bij chrysantentelers, en zagen mogelijkheden om het planten van stekjes te automatiseren. Daar is toen vol op ingezet, wat in 2012 een tweede machine voortbracht. Er werd nauw samengewerkt met Robovision uit België, dat zorgde voor een applicatie om de losse stekjes te detecteren op de band.”
Entrobot
Met twee machines in het portfolio stond een volwaardig bedrijf, dat zich steeds verder is gaan ontwikkelen. Met als recent hoogtepunt de fusie van ISO en TTA, waardoor het gezamenlijke productportfolio nu zo’n 30 machines telt. Nieuwe machines, nieuwe markten, TTA-ISO blijft innoveren. Nu zijn ze genomineerd voor de machine die het enten van planten automatiseert, die tot 4000 planten per uur kan enten, schaalbaar is en adaptief.
“Het is een combinatie van verfijnde robottechniek, vision en AI”, legt Martin uit. “De wortels van het ene ras worden vastgemaakt aan de bovenplant van een ander ras met behulp van een clipje. Dat is arbeidsintensief werk. Onze machine kan de twee kleine stukjes plant consequent met een marge van maximaal 0,1 micrometer op elkaar plaatsen. Dus het percentage uitval is veel lager dan wanneer dit proces handmatig plaatsvindt.”
R&D
TTA-ISO zorgt met haar machines voor besparing op arbeid, water, energie en verspilling. “Ongeveer 25% van onze mensen werkt bij R&D, daarmee zetten we vol in op innovatie”, aldus Martin. “Ons doel is om elk jaar met minimaal één baanbrekende innovatie te komen. En dan heb ik het over innovatie die er toe doet voor de telers, dat is nu eenmaal de oorsprong van dit bedrijf.”
Het bedrijf heeft diverse vestigingen. “Naast Gameren, Bleskensgraaf en De Goorn, hebben we ook een vestiging in de US en zijn we in diverse andere landen actief. Onze blik ligt ook echt internationaal.”
Teamspirit
Het tech-bedrijf is genomineerd voor de Themaprijs ‘Future-proof technology’. “Het is een eer om bij de laatste drie bedrijven te zitten”, zegt Martin trots. “We hebben er ook al veel positieve reacties op gekregen. Het valt me sowieso op dat er een goede ‘teamspirit’ is in de glastuinbouw. In Nederland doen we het als sector echt samen.”