Ga direct naar de inhoud.

Mike Gitzels: “Een hechte club, waarmee we flink professionaliseren”

Begin 2024 deed Plantenkwekerij Gitzels iets waar veel familiebedrijven vooral van dromen. Derde generatie Mike Gitzels nam het bedrijf over van zijn ouders. Dankzij een aantal jaar inwerken en een professioneel managementteam ging dit vlekkeloos. “We zijn een familiebedrijf en we willen ook in de toekomst als familiebedrijf kunnen opereren”, aldus Mike.

Het verhaal van Gitzels is herkenbaar voor veel bedrijven in de tuinbouw. Opa Wil begon in 1952 een kwekerij voor de opkweek van planten voor de regio rondom Zwaag, waar de eerste kwekerij was gevestigd. “Mijn vader William en oom Ton rolden ook het bedrijf in, dat zich specialiseerde in de opkweek van koolgewassen.”

In 1999 verhuisde de kwekerij van Zwaag naar Wervershoof, waar de familie in de loop der jaren diverse buren opkocht of ermee fuseerde, zoals plantenkwekerij Joh. Kaan in Hem. “Dat was in 2010, eigenlijk in de uitloop van de crisis. Maar wij investeren wel vaker anticyclisch”, aldus Mike.

Dienstverlening

Inmiddels telt het bedrijf ruim twaalf hectare aan opkweek voor koolgewassen en is er flink geprofessionaliseerd. “In 2016 startten we onze eigen R&D-afdeling”, legt Mike uit. “Daarnaast deden we sinds de jaren ’90 al wat dienstverlening voor zaad- en veredelingsbedrijven. Dat is inmiddels een volwaardige tak van Gitzels geworden.”

Het ontstaan van die aparte tak is het verhaal van vooruitziend ondernemerschap. “Het kwam wel eens voor dat zaadbedrijven een proefje wilde doen”, gaat Mike verder. “Wij hebben de oppervlakte en de handjes, plus de kennis die nodig is voor de opkweek. Zo zijn we sinds 2010 de vaste opkweeklocatie voor jonge planten van Enza Zaden, verhuren we kasruimte aan Incotec voor kiemproeven en ontwikkelden we met SeedX een AI-tool die zaden kan scannen op onder meer kiemkracht.”

Vergaande samenwerking

Aan de éne kant de eigen opkweek van kwalitatief hoogstaande koolgewassen, aan de andere kant de ruimte voor vergaande samenwerking met zaadbedrijven, startups en alles daar tussenin. “We werken bijvoorbeeld samen met een tulpenbroeier, die ruimte bij ons gebruikt. Maar in de zomer, tijdens piekmomenten, kunnen wij weer mensen van hem inzetten voor het verspenen van prei-bulbillen.”

Boerenverstand

Het succes van Gitzels is een optelsom van het ondernemerschap van de familie, de trouwe medewerkers met veel ervaring en de samenwerkingen in de sector. “We doen dit met boerenverstand, maar borgen wel de kwaliteit van onze producten en dienstverlening in de processen. We zoeken altijd de balans tussen wat er aan ons gevraagd wordt en wat onze mensen aan kunnen zonder aan kwaliteit in te boeten. Dus we zeggen ook regelmatig ‘nee, helaas’”, aldus Mike.

Bij Gitzels werkt 25fte, plus een flexibele kring van onder andere scholieren en part-time dames. “De betrokkenheid van de mensen is geweldig”, gaat Mike verder. “Het is een hechte club, waar we de laatste jaren flink mee professionaliseren. Zo hebben we een feedbackproject, waarbij alle medewerkers twee keer per jaar feedback ophalen bij collega’s, doen we een kick-off bij de start van het seizoen om onze visie en doelstellingen te delen en hebben we een sociaal plan bovenop de wettelijke vereisten.”

Eat This

Ook in de omgeving is het familiebedrijf actief. Van sponsoring van de lokale voetbalclub tot initiatieven als Kom In De Kas. “We zijn transparant en laten graag zien waar we mee bezig zijn”, aldus Mike. “Mijn zus is leerkracht, die werkt ook één dag in de week voor ons. Zij regelt rondleidingen voor klassen, bijvoorbeeld, en we steunen ook diverse schooltuinen. Zo laten we ook de volgende generatie zien dat het mogelijk is om zo duurzaam mogelijk gezond voedsel te produceren. Op een ander niveau doen we dat ook door te participeren in initiatieven als Eat This, waarmee we de verbinding tussen de maatschappij en de professionele tuinbouw bevorderen.”

Tuinbouw Ondernemersprijs

Dit jaar is Gitzels één van de drie genomineerden voor de Tuinbouw Ondernemersprijs. “Het is een enorme eer om genomineerd te zijn voor dé Tuinbouwondernemersprijs”, besluit Mike trots. “We hebben de afgelopen jaren mooie stappen kunnen maken met ons team en zijn enorm trots op deze nominatie. Het bewijst dat we op de goede weg zitten, maar we zitten nog boordevol passie en inspiratie om de aankomende jaren de tuinbouwsector verder te helpen ontwikkelen.”