“Niche maakt relevant” - Hoe Theelers met een nieuwe toepassing de tuinbouw interessant houdt
Theelers is een uitstekend voorbeeld van een nieuwe toepassing binnen bestaande teelt. Vier telers met verschillende gewassen zetten hun reststromen in om thee te produceren. Dankzij het BioBased programma van GreenPort kon het initiatief opgezet worden. De initiële fase was een succes, nu is het tijd om door te pakken. Wat komt daarbij kijken?
“Allereerst een hoop enthousiasme,” zegt Pieter Boekestijn. De mede-eigenaar van Westlandpeppers en mede-initiatiefnemer van Theelers draait er niet omheen. “Dit kost tijd en aandacht om op te zetten en dan het momentum vast te houden. Dat kan alleen als je er enthousiast van wordt. Er komt veel bij kijken, van het bedenken van theesmaken tot het bedenken wat je markt is. En dan natuurlijk nog het opzetten van het productieproces, van logistiek tot verpakkingen.”
Textiel en scheepsbouw
Theelers is een initatief van Gova (Etten-Leur), De Kruidenaer (Etten-Leur), Bak Bromelia (Amsterdam) en Westlandpeppers (De Lier). “We komen allemaal uit een generatie waarbij de teelt niet groot genoeg kon zijn. Meer hectares, opschalen en allemaal monocultuur, natuurlijk, dat was de heilige graal,” legt Pieter uit. “Daardoor zijn er steeds minder bedrijven, die wel weer groter en complexer zijn, maar weinig diversiteit qua gewas hebben. We zijn daardoor heel succesvol geworden als tuinbouw, maar in Nederland hadden we ook ooit een hele succesvolle textielindustrie en scheepsbouw. Hoe kunnen we voorkomen dat we met de tuinbouw hun geschiedenis herhalen?”
Specialiseren
Het antwoord ligt volgens Pieter in de niche. “Nieuwe toepassingen ontdekken met bestaande teelten en nieuwe teelten ontwikkelen,” stelt hij. “Niche maakt relevant, weet je wel. Bijvoorbeeld voor de nieuwe generatie. Je ontwikkelt nieuwe dingen, het is innovatief en dynamisch. Dat geeft een visie waarin je jonge mensen kunt meenemen. Het zorgt voor interessante bedrijven.”
Klein begin
Op dit moment maakt Theelers gebruik van de reststromen van de vier aangesloten bedrijven. Maar wat als Theelers zo’n succes wordt dat de reststromen niet meer toereikend zijn? “We kunnen altijd nieuwe blends ontwikkelen, dus er is altijd ruimte voor input van andere telers,” gaat Pieter enthousiast verder. “Bovendien, als de reststroom te weinig wordt, dan maak je er een teelt van. Dat is niet zo moeilijk. Als je kijkt naar de geschiedenis van de tuinbouw in Nederland, zie je dat principe steeds weer: iets begint klein, als een idee, met wat enthousiaste ondernemers erachter, en dan wordt het groot.”
Flow
Waarop er weer nieuwe toepassingen worden gevonden, of nieuwe teelten. En dat is precies de reden we vanuit de Tuinbouw Ondernemersprijs de themaprijs dit jaar in het teken van nieuwe teelten en nieuwe toepassingen zetten. Om de spotlight te zetten op innovatieve ondernemers die nieuwe manieren vinden om bestaande teelt in te zetten of hele nieuwe teelten uit de grond stampen.
“Het belangrijkste is dat je de flow vasthoudt,” besluit Pieter. En dat is iets dat geldt voor de tuinbouw als geheel, natuurlijk.