Ga direct naar de inhoud.

Simon Meijer: “Er ontstaat nu een internationaal netwerk rondom nutriënten”

CE-Line doet iets wat tot nu toe nooit mogelijk was in een kas: het realtime nauwkeurig meten van de nutriënten op diverse momenten in de irrigatie. Dat maakt de innovatie van het bedrijf uniek. “Uniek zijn is natuurlijk top”, aldus directeur Simon Meijer. “Maar het komt ook met uitdagingen.”

Wat maakt het ‘in house’ laboratorium van CE-Line uniek in de tuinbouw?  “Een teler had tot nu toe twee opties”, aldus Simon. “Een EC-meter installeren, dan heb je alleen het gemiddelde van de kas. Of een monster naar een lab sturen, maar dan heb je op z’n snelst binnen drie dagen de uitslag. Dat is eigenlijk te laat om goed te kunnen sturen op je nutriënten. Met CE-Line haal je letterlijk direct boven water wat er de planten in gaat en wat er uit komt. Dat geeft veel meer handvatten.”

Apart tabblad

Het meest ideale is natuurlijk als je de data van de CE-Line direct terug ziet in de klimaatcomputer. “Heel lang was het onmogelijk om zo snel de nutriënten in het irrigatiesysteem te analyseren in de kas zelf”, gaat Simon verder. “Dus de dashboards van de klimaatcomputers hebben daar niet een tabblad voor. Omdat dit uniek is, hebben we geen platform om in te landen. Nu bouwen we deze koppeling vanaf nul op.”

Onderzoeksmogelijkheden

“Hetzelfde geldt voor onderzoek. Nu bijvoorbeeld de WUR en Delphy ons systeem gezien hebben, en ook bedrijven als Certhon en Denso, ontstaan er heel veel onderzoeksmogelijkheden. Bijvoorbeeld naar de correlatie van lichtspectrum en voeding maar ook het meten van de relatie van verdamping en bemesting. Misschien kunnen we de CE-Line zelfs wel door ontwikkelen zodat het ziektes meet. Omdat het realtime samplen van het water nooit bestond, is er op dit vlak nog veel achterstallig onderzoek.”

Internationaal netwerk

En er ontstaat nog iets interessants vanwege het unieke van CE-Line. “Je merkt dat er nu een internationaal netwerk ontstaat rondom het onderwerp van nutriënten in de tuinbouw”, vertelt Simon. “We beginnen als CE-Line ook langzaam als matchmaker op dit onderwerp te functioneren. Klanten verbinden met onderzoekers en andersom. Dat is leuk om te merken.”

De eindeloze mogelijkheden van het compacte laboratorium van CE-Line maken het sowieso een duidelijk voorbeeld van een future-proof technology, waar het bedrijf voor genomineerd is. “De tuinbouw wordt steeds meer automatisch en circulair, dan moet je meten om goed te sturen. Op elk vlak binnen de kas zijn daar systemen voor nodig, ook voor de nutriënten. Daar ligt onze focus, maar omdat we deze sensortechniek nu onder de knie hebben, kunnen we die blijven ontwikkelen naar andere toepassingen.”

Future proof team

“Daarnaast hebben we ook echt een future-proof team”, vertelt Simon trots. “Het zijn jonge, ambitieuze mensen die zich willen bewijzen. En ook breed inzetbaar zijn, we mikken echt op meer generieke skills. Als we nieuwe mensen aannemen, kijken we ook echt naar of ze bij ons passen. Zo creëren we een veilige werkomgeving voor iedereen.”

Aan alles merk je het enthousiasme bij CE-Line voor hun systeem en voor de tuinbouw. “We merken met name internationaal hoe snel dingen kunnen gaan. Vaak is in de USA of Japan de kas van een manager met een retailcontract, bijvoorbeeld, die teeltspecialisatie het liefst oplost met sensoren en automatisering. Ze durven daar dan vaak ook meer risico te nemen. Vanuit Nederland moeten we ons blijven bewijzen, maar door slim te opereren kunnen we onze kennis uitstekend vermarkten.”

Lees hier meer over het vernuftigde systeem dat CE-Line ontwikkelde.