TTA-ISO: “De entrobot maakt grootschalige duurzame teelt rendabel”
TTA-ISO heeft zichzelf als doel gesteld om met minimaal één innovatie per jaar te komen. Met de automatische entrobot is het bedrijf genomineerd voor de Themaprijs ‘Future-proof technologies. “Ons bedrijf heeft vanaf de oprichting een uniek innovatief en pragmatisch karakter”, aldus CEO Martin Maasland. “Alles wat we ontwikkelen, doen we in nauw overleg met de teler.”
De TTA-ISO vestiging in Gameren is begonnen met het ontwikkelen van een machine om chrysanten geautomatiseerd en gerobotiseerd te planten. “Er is destijds bewust gekozen voor het vestigen in de Bommelerwaard”, verklaart Martin. “Hier zijn veel chrysantentelers en de eigenaar destijds wilde de technologie niet alleen bedenken in de Bommelerwaard, maar er de machines ook maken.”
Uitvinders
TTA-ISO heeft innovatie hoog in het vaandel, naar klanten toe en ook binnen de organisatie. Ongeveer 25% van de medewerkers werkt bij R&D. “Best een hoog aantal op de totale omvang van het bedrijf”, aldus Martin. “We zijn een bedrijf van uitvinders, met een sterk gevoel voor normen en waarden.”
Klant voorop
De klant staat daarbij voorop. “In de kas worden de mogelijkheden ontdekt voor automatisering”, legt Martin uit. “En de uiteindelijke robot moet ook praktisch en rendabel in te zetten zijn in de praktijk. Maar ook onze servicemonteurs zijn gericht op de teler. Of, zoals er laatst een tegen mij zei: ‘ik werk niet voor TTA-ISO, ik werk voor de teler’. Dat waardeer ik enorm aan de mensen in dit bedrijf.”
Entrobot
Wereldwijd worden jaarlijks 10 miljard planten geënt. Een zeer arbeidsintensief proces waarbij er uiterste nauwkeurigheid wordt gevraagd, terwijl arbeidskrachten steeds schaarser worden. Daarom is de nieuwste machine in de portfolio van TTA-ISO de entrobot. “Het is een complexe machine die tot 4000 planten per uur kan enten, met diverse robotarmen, vision-camera’s en AI om de beelden te analyseren”, aldus Martin. “Met enten kun je de eigenschappen van twee verschillende rassen van dezelfde vruchtgroente combineren, wat veel telers willen. Daarmee maak je de plant weerbaarder en de teelt duurzamer.”
De entrobot is zeer schaalbaar en aanpasbaar aan andere gewassen en teeltvormen, bijvoorbeeld vollegrondsteelt van tomaten. “In Californië is bijvoorbeeld een teler met 700 miljoen tomatenplanten in de volle grond. Die wil graag sterke, virusresistente wortels van de plant, en optimale smaak- en productie-eigenschappen in de bovenplant. Dan is automatisch enten de oplossing. Doordat de plant dieper water kan halen, hoeft de kweker ook minder irrigatie toe te passen. Bovendien concurreert de plant met diepe wortels minder met onkruid, wat veel gewasbescherming scheelt.”
Tuinbouw koesteren
In de Bommelerwaard en in Nederland hebben veel telers een robot van TTA-ISO staan, waaronder bijvoorbeeld Kreling Chrysanten, die genomineerd zijn voor de Tuinbouw Ondernemersprijs. “Nederland is historisch gezien de innovator van de tuinbouw”, aldus Martin. “Hier vind je de meeste high-tech tuinbouw ter wereld bij elkaar. Maar onze visie is ook gericht op het buitenland, van West-Europa tot Noord-Amerika, maar ook Zuid-Amerika.
Martin hoopt dat de kennis en ervaring van de tuinbouw in Nederland behouden zal blijven. “Onze kassen zijn bijna klimaatneutraal, en we laten hier de meest hoogwaardige vorm van telen zien. Het zou zonde zijn als we dat om politieke redenen de nek omdraaien.”
“Bovendien, als je deze sector van om en nabij de één miljard euro omzet per jaar wilt afbouwen of zelfs laten verdwijnen, dan moet je als politiek in een andere sector minimaal drie miljard pompen om qua werkgelegenheid, omzet en internationaal bereik ongeveer weer op hetzelfde niveau te komen. Laten we de steeds verder verduurzamende tuinbouw dus vooral koesteren.”