Van der Avoird Trayplant: “Voor ons gaat het om people, planet en profit”
Zacht fruit is aan een opmars bezig. Toen Peter van der Avoird in 2002 begon met Van der Avoird Trayplant in de frambozen- en aardbeienplanten zag hij die trend al ontstaan. Maar succesvol ondernemen gaat bij Van der Avoird Trayplant om meer dan alleen de marges en de omzet. “Voor ons staan people op één, planet op twee en profit op drie,” legt Peter uit. “Dat is waar onze missie op is gebaseerd.”
“In eerste instantie moet je natuurlijk wel je bestaansrecht laten zien,” gaat Peter verder. “De eerste vijf jaar ging het dan ook om maar één ding: zo snel mogelijk groeien om een sterk concurrentiepositie te verkrijgen. Dat is gelukt, want we groeiden bijna twaalf keer zo groot tot 2007. We wilden simpelweg omvang creëren en daarmee de droom borgen.”
Hersteljaren
Van die groei kon niet lang genoten worden. “In 2008 kwam de crisis,” aldus Peter. “Alle investeringen stonden direct op losse schroeven in de tuinbouwsector. Dat zette de onderneming wel even op pauze. Ik denk dat we zo’n drie hersteljaren nodig hadden, maar people, planet en profit bleven altijd in die volgorde prioriteit.”
240 hectare in één
Als het gaat om duurzaamheid, is er in de geschiedenis van Van der Avoird Trayplant te veel ontwikkeld, ingevoerd en gebouwd om op te noemen in één artikel. “We telen frambozenplanten in een vierlagensysteem. Daardoor kunnen we op één hectare telen met de opbrengst van 240 hectare. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben we een complex intern transportsysteem ontwikkeld met onze leverancier.”
Hergebruik
“Het voordeel van het vierlagensysteem is dat je waterverbruik meer op het niveau van één hectare is dan dat van 240 hectare. Dat is nogal een besparing. Bovendien vangen we al het regenwater op in een bassin dat eigenlijk drie keer te groot is voor het bedrijf. Dat geeft ons altijd voldoende buffer voor een jaar, waarbij we bijvoorbeeld ook alle toiletten doorspoelen met regenwater. Vorig jaar hadden we maar drie dagen de grondwaterpomp aan, de rest deden we met regenwater en hergebruik van water.”
Duurzaamheid in alle facetten
Van microcultuur met schimmels en bacteriën die we zelf inmengen in het substraat, waarvan de reststroom weer gebruikt wordt door een naburige boomkweker, tot preventieve, biologische gewasbescherming. Van kartonnen verpakkingen tot gerecyclede trays die van de klant weer terugkomen, duurzaamheid trekt Van der Avoird Trayplant in alle facetten van de bedrijfsvoering door. Maar ook daarbuiten.
“Veel telers en boeren maximaliseren het grondgebruik van hun terrein,” legt Peter uit. “Het bedrijf loopt dan door tot de straat, om optimaal gebruik te maken van het perceel. Wij hebben rechte percelen op onze grond uitgetekend, waardoor er lappen grond tussen ons en de straat overblijven waar we geen bedrijfsvoering op plaats laten vinden. Hier maken we natuurbuffers van.”
Wandelpad
De natuurbuffers rondom het bedrijf zijn multifunctioneel. “Samen met Brabants Landschap kiezen we voor oorspronkelijke beplanting,” aldus Peter. “We kozen voor grassen, bomen en kruiden die van oudsher in de regio voorkomen. En de zoom is tegelijk goed voor insecten. We doen dan ook een project met de bijenvereniging. Tot slot hebben we een wandelpad aangelegd door de natuurbuffer. Dat pad is 1,8 kilometer lang, voorzien van informatieborden van het Brabants Landschap en vol met authentieke begroeiing.”
Innovatie leidt tot duurzaamheid
Er zijn weinig telers in Nederland die grond opofferen voor een wandelpad van 1,8 kilometer vol originele begroeiing, maar bij Van der Avoird Trayplant kun je letterlijk een rondje om de zaak lopen door natuurgebied. Het is misschien wel het symbool van het bedrijf als het gaat om het belang van de driestapsraket people (wandelen), planet (groen) en profit (op het terrein). Het is de innovatieve teelttechniek, zoals de vierlagenteelt, die voor zulke initiatieven de ruimte geeft.