Ga direct naar de inhoud.

Voorzitter Peter Maes: “De ondernemerszin in de tuinbouw inspireert”

Peter Maes is de nieuwe voorzitter van de Tuinbouw Ondernemersprijs. Deze doorgewinterde tuinbouwveteraan kent het Nederlands tuinbouwcluster door-en-door, en heeft in de loop der jaren een inspirerende visie ontwikkeld op de complexe rol van de tuinbouw in de samenleving.

“Een tijdje terug las ik het boek ‘Welkom in het Symbioceen’ van Jos de Mul,” aldus Peter. “Op de cover staat een foto van een zeepaardje die zijn staart om een wattenstaafje heeft gewikkeld. Dat is aanpassingsvermogen. De tuinbouwsector heeft laten zien ook aanpassingsvermogen te hebben, dankzij innovatief ondernemerschap. We kunnen elke uitdaging aan, maar alleen als we het samen doen, en over onze eigen grenzen durven te stappen.”

Verbinding maken

Peter Maes is directeur corporate marketing bij Koppert. “Ik ben de afgelopen 25 jaar meegegroeid met het bedrijf,” aldus Peter. “Wat mij enthousiast maakt aan het tuinbouwcluster, dat wil ik ook graag meer zichtbaar maken in de maatschappij. We hebben een prachtige sector. Het is essentieel om daarmee waar mogelijk de verbinding te maken met de samenleving.”

Toegevoegde waarde

“Ik geloof sterk in de toegevoegde waarde van de tuinbouwsector,” gaat Peter verder. “We maken alleen mijns inziens niet optimaal gebruik van onze kracht en dus niet optimaal impact. De Tuinbouw Ondernemersprijs is een mooie tool om onze krachten en initiatieven te bundelen en te verbinden met de maatschappij.”

Zoveel potentie

“Rondom de transitie van ons voedselsysteem naar tachtig procent plantaardig hebben we als cluster een enorme accelerator in handen,” aldus Peter. “Hetzelfde geldt voor het creëren van welzijn met behulp van planten en bloemen. De tuinbouw heeft zoveel potentie, zoveel innovatiekracht, zoveel ondernemerschap, laten we dat in balans brengen met de uitdagingen die onze wereld kent, en met elkaar dat aanpassingsvermogen aanboren.”

Balans

“Uiteindelijk gaat het om balans, in alles,” besluit Peter. “Of het nu gaat om het energievraagstuk, arbeid, biodiversiteit of watermanagement, alles is direct en indirect met elkaar verbonden. Goede biodiversiteit betekent bijvoorbeeld gezonder water, wat weer een betere biodiversiteit betekent. Maar de balans tussen dit alles is precair.”

Deel van de oplossing

“Als sector moeten we dus steeds meer integraal samenwerken, en meer het geheel zien, de symbiose tussen alles. En dan met elkaar evenwichten vinden, in de grote en de kleine uitdagingen en kansen. De ondernemerszin in de tuinbouw inspireert, dat zien we elkaar jaar weer met de Tuinbouw Ondernemersprijs. Laten we die ondernemerszin integreren met andersoortige competentie en als cluster laten zien dat we deel van de oplossing zijn.”