Ga direct naar de inhoud.

Verhalen

Met de Tuinbouw Ondernemersprijs willen we goed ondernemerschap in de tuinbouw in de spotlight zetten. Dat doen we door de verhalen te vertellen van de genomineerden voor de Ondernemersprijs en het verhaal van de genomineerden voor de themaprijs. Ondernemerschap, technologie, de ontwikkelingen op het gebied van arbeid, succes, veerkracht en natuurlijk de visie op de toekomst van de tuinbouw, het komt allemaal voorbij de komende weken. Om van te leren en om je door te laten inspireren, dit is het DNA van de genomineerden van de Tuinbouw Ondernemersprijs.

TTA-ISO: “De entrobot maakt grootschalige duurzame teelt rendabel”

TTA-ISO heeft zichzelf als doel gesteld om met minimaal één innovatie per jaar te komen. Met de automatische entrobot is het bedrijf genomineerd voor de Themaprijs ‘Future-proof technologies. “Ons bedrijf heeft vanaf de oprichting een uniek innovatief en pragmatisch karakter”, aldus CEO Martin Maasland. “Alles wat we ontwikkelen, doen we in nauw overleg met de teler.”

Lees meer: TTA-ISO: “De entrobot maakt grootschalige duurzame teelt rendabel”

Boltha: “De nieuwe LaserWeeder trekt zeker veel bekijks!”

Bij bollenkweker Boltha in Breezand kun je terecht voor tulpenbollen, leliebollen, blauwe druiven en… zeer geavanceerde robots. Het bedrijf is genomineerd voor de Tuinbouw Ondernemersprijs vanwege hun innovatie en samenwerking. De LaserWeeder is daar het kenmerkende voorbeeld van.

Lees meer: Boltha: “De nieuwe LaserWeeder trekt zeker veel bekijks!”

Koen Kreling: “Innovatie op het gebied van energie- en arbeidsbesparing is noodzaak”

Kreling Chrysanten in Bruchem levert aan zo’n 10.000 supermarkten per week minimaal één emmertje chrysanten. Dat doen ze gezamenlijk met vijf productiebedrijven, waarbij Koen, zijn broer Arné, zwager Henry, vader Jan en oom Gijbert allemaal hun eigen bedrijf runnen binnen de familiecoöperatie. Ze staan daarbij bekend om hun innovatiekracht. “Innoveren is het leukste aan ondernemer zijn”, aldus Koen.

Lees meer: Koen Kreling: “Innovatie op het gebied van energie- en arbeidsbesparing is noodzaak”

CE-Line: “Zelfs in Canada werden we aangesproken op onze nominatie”

CE-Line heeft een oplossing ontwikkeld om nutriënten die door het irrigatiesysteem van de kas gaan nauwkeurig te meten. Een soort laboratorium voor in de kas. “Je kunt regelmatig kwalitatief goede data uit je water halen, zonder dat je monsters naar een lab hoeft te sturen”, aldus directeur Simon Meijer. “Daarmee kun je als teler veel sneller bijsturen.”

Lees meer: CE-Line: “Zelfs in Canada werden we aangesproken op onze nominatie”

Thorben Looije: "Planten op natuurlijke wijze beschermen tegen virussen is écht futureproof"

Valto Biocontrol in De Lier is genomineerd voor de Themaprijs Future-proof technologies. Zij brengen het product V10 op de markt: een natuurlijk product dat de tomatenplant weerbaar maakt tegen het pepinomozaïekvirus (PepMV). “V10 is bij Nederlandse telers al langer een gevestigd product”, aldus directeur Thorben Looije. “Maar met natuurlijke middelen planten wereldwijd weerbaar maken tegen virussen, is echt een future-proof technology.”

Lees meer: Thorben Looije: "Planten op natuurlijke wijze beschermen tegen virussen is écht futureproof"

Martin Maasland: “Ons doel is elk jaar met minimaal één baanbrekende innovatie te komen”

TTA-ISO is genomineerd voor de Themaprijs ‘Future-proof technologies’. Dat hebben ze te danken aan de nieuwe entrobot, die gebruikmaakt van high tech robotica, vision en AI. “Wat geautomatiseerd kan worden in de teelt, zal geautomatiseerd worden”, aldus CEO Martin Maasland. “Daarin zullen robotica, vision en AI een steeds prominentere rol gaan spelen, zonder ooit de mens volledig te vervangen.”

Lees meer: Martin Maasland: “Ons doel is elk jaar met minimaal één baanbrekende innovatie te komen”

Sjaak van den Berg: “Voor een bollenkwekersgezin kunnen we best aardig communiceren met elkaar”

Boltha, een bollenkwekerij in Breezand, Noord-Holland, wordt gerund door de broers Sjaak, Thijs en Tim van den Berg. Op 220 hectare telen ze tulpenbollen, leliebollen en blauwe druifjes. Greenport Noord-Holland Noord droeg hen voor de Tuinbouw Ondernemersprijs voor. “We weten goed wat we wel en niet kunnen als bedrijf,” aldus Sjaak.

Lees meer: Sjaak van den Berg: “Voor een bollenkwekersgezin kunnen we best aardig communiceren met elkaar”

Mike Gitzels: “Een hechte club, waarmee we flink professionaliseren”

Begin 2024 deed Plantenkwekerij Gitzels iets waar veel familiebedrijven vooral van dromen. Derde generatie Mike Gitzels nam het bedrijf over van zijn ouders. Dankzij een aantal jaar inwerken en een professioneel managementteam ging dit vlekkeloos. “We zijn een familiebedrijf en we willen ook in de toekomst als familiebedrijf kunnen opereren”, aldus Mike.

Lees meer: Mike Gitzels: “Een hechte club, waarmee we flink professionaliseren”

Kreling Chrysanten: “Als bedrijf willen we open en transparant zijn”

Kreling Chrysanten uit Bruchem is een coöperatie van vijf leden met in totaal 10 productielocaties. “Mijn broer Arné, onze zwager Henry, onze vader Jan, onze oom Gijbert en ik hebben allen onze bedrijven samengevoegd in één Coöperatie,” aldus Koen Kreling. Het is een op en top familiebedrijf, waar elke innovatie in de chrysantenteelt uitgeprobeerd wordt.

Lees meer: Kreling Chrysanten: “Als bedrijf willen we open en transparant zijn”

Sander Peltenburg: “Ik heb toffe innovaties voorbij zien komen”

Waar moet een Future-proof technology in de tuinbouw aan voldoen? Dat is de vraag die wij de juryleden van de Themaprijs van de Tuinbouw Ondernemersprijs voorlegden. Deze keer: Sander Peltenburg

Lees meer: Sander Peltenburg: “Ik heb toffe innovaties voorbij zien komen”

Simon Meijer: “Er ontstaat nu een internationaal netwerk rondom nutriënten”

CE-Line doet iets wat tot nu toe nooit mogelijk was in een kas: het realtime nauwkeurig meten van de nutriënten op diverse momenten in de irrigatie. Dat maakt de innovatie van het bedrijf uniek. “Uniek zijn is natuurlijk top”, aldus directeur Simon Meijer. “Maar het komt ook met uitdagingen.”

Lees meer: Simon Meijer: “Er ontstaat nu een internationaal netwerk rondom nutriënten”

Valto Biocontrol: "Focus ligt op natuurlijk aanpak van virussen in de tuinbouw"

Bij Valto Biocontrol in De Lier weten ze wel hoe ze een tomatenplant kunnen beschermen tegen het pepinomozaïekvirus. Door gebruik te maken van cross protectie, lees vaccinatie met een zwakke stam van het virus, bouwt de plant zijn afweer op en zijn telers beschermd tegen symptomen van het agressieve virus. Hiermee is Valto met het product V10 genomineerd voor de Themaprijs Future-proof technologies. “Wij focussen op de natuurlijke aanpak van virussen, vooralsnog in de tuinbouw”, aldus directeur Thorben Looije.

Lees meer: Valto Biocontrol: "Focus ligt op natuurlijk aanpak van virussen in de tuinbouw"

Pagina nummers